Hong Kong yine karıştı

Hong Kong'daki protestoculara polis göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

DÜNYA 11.08.2019, 00:18
Hong Kong yine karıştı

Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde, suçluların Çin'e iadesini kolaylaştıran tasarıya karşı protesto gösterileri düzenlendi. Düzenlenen protestolarda polis göz yaşartıcı gaz ile müdahalede bulundu.

Bölge genelinde tüm protestoları yasaklayan polis, Hong Kong'un kuzeyindeki Tai Wai semtinde bir tren istasyonunda toplanan yaklaşık bin kişiye ve Tsim Sha Tsui semtinde bir karakolu çevreleyen çok sayıda protestocuya göz yaşartıcı gazla müdahalede bulundu.

Havaalanında ise sayıları bini geçen başka bir grup gösterici de oturma eylemi yaptı.

Wong Tai Sin ve Tai Po semtlerinde de gösteri ve toplantı yasağına rağmen çok sayıda gösterici eylem gerçekleştirdi.

Hong Kong polisi, suçluların Çin'e iadesini kolaylaştıran tasarıya karşı düzenlenen gösterilerde 9 Haziran'dan bu yana 82'si bugün olmak üzere 500'den fazla protestocunun gözaltına alındığını duyurmuştu. Protesto, gösteri ve eylemlerde polisin protestoculara karşı binden fazla göz yaşartıcı gaz ve çok sayıda plastik mermi kullandığı bildirilmişti.

Çin'e iade tasarısı nedir?

Hong Kong'da hüküm giyen veya haklarında suçlama iddiaları bulunan kişilerin Çin'e, Makao Özel İdari Bölgesi'ne ve Tayvan'a iadesini kolaylaştıran yasa tasarısı 3 Nisan'da parlamentoya sunulmuş ve kabul edilmişti.

Kabul edilen tasarı, politik suçları kapsam dışında tutuyor fakat 7,4 milyon nüfuslu Hong Kong'da halkın büyük bölümü, insanların Çin'in yargı sistemi altında keyfi gözaltılara, adil olmayan yargı süreçlerine ve hatta işkenceye maruz kalacağı kaygısını taşıyor. 

Muhalifler ise yasanın çıkması halinde bunun Çin'in Hong Kong'daki siyasi muhalifleri hedef almasıyla sonuçlanacağını savunuyor ve endişelerini dile getiriyorlardı.

Tasarı askıya alınmıştı ama...

15 Haziran'da basın toplantısı düzenleyen Hong Kong Baş Yöneticisi Carrie Lam, tasarının toplumda çok büyük fikir ayrılıklarına yol açtığını, bu sebeple askıya alındığını duyurmuştu.

Gösteri, eylem ve protestolara sebep olan yasal düzenleme süreciyle ilgili özür dileyen Hong Kong Baş Yöneticisi Carrie Lam, tasarının bu yasama döneminde gündeme gelmeyeceği sözünü vermişti.

Gösterilerine devam eden protestocuların önderleri ise yasa tasarısı resmi olarak iptal edilene kadar eylemlerini sürdüreceklerini ilan etmişlerdi.

Yorumlar (0)