Hollanda, 2023'te Ukrayna'ya 2,5 milyar avro gönderecek

Hollanda hükümeti, 2023 yılında Ukrayna'ya yapılacak yardımlara ilişkin yazılı açıklamada bulundu. Hollanda'nın 2023 bütçesinden ayrılan 2,5 milyar avronun, yeni yılda Ukrayna'yı desteklemek için kullanılacağı ifade edildi.

DÜNYA 23.12.2022, 18:59 25.12.2022, 12:07 Hakan Öksüz
Hollanda, 2023'te Ukrayna'ya 2,5 milyar avro gönderecek

Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşta 10 ay geride kalmak üzere. Rusya'nın saldırılarına direnmeye çalışan Ukrayna ordusu, Batılı ülkelerden gelen destekle ekonomisini ayakta tutmaya çalışıyor. Bazı Avrupa ülkeleri ile ABD, Rusya'ya direnen Ukrayna'yı destekliyor. Avrupa ile ABD'den Ukrayna'ya mühimmat yardımı da yapılıyor.

Destek paketi, hangi alanlarda kullanılacak?

Hollanda hükümeti tarafından yayımlanan bir açıklamaya göre, 2023 bütçesinin bir kısmı Ukrayna'ya ayrıldı. Hollanda'nın 2023 yılı bütçesinin 2,5 milyar avro kadarlık kısmının, askeri ve insani yardımlar için Ukrayna'ya gönderileceği kaydedildi. Söz konusu destek paketinin; harabeye dönen şehirlerin yeniden inşası, askeri ekipman ve suç soruşturması gibi alanlarda kullanılacağı vurgulandı.

Rutte: "Zelenskiy'i bilgilendirdim"

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, bütçenin Ukrayna'ya ayrılan kısmıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Rusya'nın saldırılarını sürdürdüğü müddetçe Ukrayna'yı desteklemeye devam edeceklerine değinen Rutte, söz konusu yardım paketi ile ilgili Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'i bilgilendirdiğini ifade etti.

2022'de 987 milyon avroluk yardım gönderildi

Savaş döneminde Ukrayna'ya yapılan yardımlarla ilgili Hollanda Savunma Bakanlığından açıklama geldi. Şubat ile aralık döneminde Ukrayna'da toplamda 987 milyon avroluk yardım gönderildiği kaydedildi. 2023'te sunulacak yardımların ise 2,5 milyar avro olacağı belirtildi. Açıklamada, "Bu miktar, AB tarafından Ukrayna'ya ayrılan 18 milyar avroluk yardım paketi kapsamında değil." hatırlatması yapıldı.

Yorumlar (0)