Her üç ağaçtan biri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Uluslararası Botanik Bahçeleri Korunması kurumu tarafından yayınlanan küresel rapora göre dünya üzerindeki ağaç türlerinin en az yüzde 30’u, vahşi doğada yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. 

DÜNYA 02.09.2021, 14:05 06.09.2021, 14:43
Her üç ağaçtan biri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği’ne bağlı olarak çalışan Uluslararası Botanik Bahçeleri Korunması (BGCI) kurumu, doğadaki ağaçlar hakkında çarpıcı bir rapor yayınladı. Dünyadaki her üç ağaçtan birinin vahşi doğada yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtilen raporda meşe, tropik kereste ve manolya ağaçlarının da içinde bulunduğu 17 bin 500 ağaç türünün risk altında olduğu aktarıldı. Bilim insanları bu sayının, dünyada nesli tehlikede olan kuşların, sürüngenlerin ve memelilerin sayısının toplamının iki katı olduğunu belirtti. 



Ormansızlaşmaya karşı çağrıda bulunuldu 

Raporu yayınlayan Uluslararası Doğayı Koruma Birliği ve bilim insanları, ormansızlaşma, iklim değişikliği ve ağaç kesimlerine karşı harekete geçmeye davet etti. 

“Dünya Ağaçlarının Durumu” isimli raporda, bilinen 60 bin ağaç türünün en az yüzde 30’unun yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu vurgulanırken 142 tür ağacın çoktan yok olduğu; 442 tür ağaçtan ise dünya genelinde yalnızca 50’şer adet kaldığı vurgulandı.  

Londra’daki Uluslararası Botanik Bahçeleri Koruma Derneği görevlilerinden Dr. Malin Rivers, konuyla ilgili şunları aktardı: “Gezegende yaklaşık 60 bin tür ağaç olduğunu biliyoruz. Bu türlerden hangisinin koruma faaliyetine ihtiyacının olduğunu ve bunlar için nelerin tehdit oluşturduğunu ise ilk kez biliyoruz. Yayınlanan yeni rapor, bize, ağaçları koruyacak kişileri ve diğer etkenleri hesaba katarak bunları yayınlama imkanı sağladı. Aynı şekilde, harekete geçmek için de yeni bir yol haritası hazırladı.” 

Küresel Ağaç Uzmanları Grubu Eş Başkanı Sara Oldfield: “Sağlıklı bir dünya için ağaç türlerinin çeşitliliğine ihtiyacımız var çünkü her ağaç türünün benzersiz bir ekolojik rolü var. Bu yüzden de dünyadaki ağaçları koruma eylemlerini acilen artırmamız gerekiyor.” 



Ağaçlara yönelik en büyük tehditler 

Dünya genelinde ağaç türlerinin yok olmasına yönelik en büyük tehditler şu şekilde: 

  • Mahsuller için orman alanlarının yok edilmesi (yüzde 29) 
  • Yangın (yüzde 13) 
  • Ağaç kesimi (yüzde 27) 
  • Kentsel gelişim için ağaç kesimi (yüzde 13) 
  • Hayvan otlatma veya çiftçilikler için orman alanlarının tahribi (yüzde 14) 



Hangi ağaçlar tehlikede? 

Raporda, yok olma tehlikesiyle büyük oranda karşı karşıya olan ağaçlar şu şekilde sıralandı: 

  • İngiltere ve Kuzey Amerika’daki zararlı canlılar ve hastalıklardan ölen ağaçlar 
  • Bitki toplama tehdidi altında olan Manolya ağaçları 
  • Madagaskar’da kereste için kesilen gül ve abanoz ağaçları 
  • Arjantin, Şişi ve Meksika’nın bazı bölgelerinde kalkınma ve tarım sebebiyle kesilen meşe ağaçları 
  • Palmiye yağı tarlalarının genişletilmesi sebebiyle kesilen tropik ağaçlar 

Yorumlar (0)