Guaido'dan erken seçim açıklaması

Venezuela'da kendini 'geçici devlet başkanı' ilan eden Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido, iktidardaki Sosyalist Parti'nin vaktinden önce yapmayı planladığı parlamento seçimlerine muhalefetin katılmayacağını bildirdi.

DÜNYA 24.08.2019, 09:16
Guaido'dan erken seçim açıklaması

Venezuela'da kendini 'geçici devlet başkanı' ilan eden Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido, Devlet Başkanı Nicolas Maduro liderliğindeki parti ülkeyi kontrol ederken seçime gitmenin anlamsız olduğunu belirterek, "Venezuela'da seçimler tamamıyla özgür olana dek devam etmeye karalıyız." dedi.

Maduro yönetiminin Ulusal Meclis seçimlerini erkene alarak muhalefetin kontrolündeki son kaleyi ele geçirmek istediğine dikkat çeken Guaido, "Bu bir seçim değil. Bu, iktidarın geçmişte yaptığı siyasi kötülükleri meşrulaştırmak için başvurduğu yeni bir sığınak." diye konuştu.

Ulusal Meclisin yetkilerini sınırlamak amacıyla Maduro yönetimi tarafından oluşturulan Kurucu Meclis Başkanı Diosdado Cabello, Aralık 2020'de yapılması gereken Ulusal Meclis seçimlerinin Ocak 2020'de ya da daha erken bir tarihte yapılabileceğini duyurmuştu.

Ulusal Yasama Meclisinin görev süresi Aralık 2020'de doluyor. Olağan koşullarda seçimler, meclisin görev süresinin dolacağı ay içinde gerçekleştiriliyor.

Venezuela'da ne oluyor?

36 yaşındaki Juan Guaido, bu yılın başında Ulusal Meclis Başkanı seçilmesinin ardından Nicolas Maduro yönetimine yönelik muhalefetin öncüsü haline gelmişti. Kendini 'geçici devlet başkanı' ilan eden Guaido, başta ABD ve Batılı ülkeler olmak üzere 50'den fazla yabancı ülkenin desteğini almıştı.

Venezuela'da muhalifler, geçen yıl muhalefet partileri tarafından boykot edilen devlet başkanlığı seçimiyle Maduro'nun yeniden göreve gelmesinin meşru olmadığını, bu nedenle devlet başkanlığı yetkilerinin Ulusal Mecliste olduğunu ileri sürüyor.

Maduro yönetimi ile muhalefet temsilcileri arasında yaşanan krizi çözmek üzere Barbados'ta yürütülen müzakerelerde henüz sonuca ulaşılamadı. ABD yönetiminin bu ay başında Venezuela'ya yeni yaptırımlar getirmesinin ardından Maduro hükümeti müzakerelerden çekildiğini duyurmuştu.

Venezuela şu anda en büyük ekonomik ve insani krizlerinden birini yaşıyor. Yirmi yıllık yetersiz ekonomik politikaların ardından enflasyon 2018’in sonunda yüzde 1 milyonu aştı. 

2015 yılından beri 4 milyondan fazla Venezuelalı gıda ve ilaç kıtlığı nedeniyle ülkeyi terk etti. Bu arada cinayet oranı, her 100 binde 80 kişiyi geçti. Böylece Venezuela, Latin Amerika’nın en tehlikeli ülkesi haline geldi. 

Yorumlar (0)