Fransa liderini bugün seçiyor! Macron mu? Le Pen mi?

Fransa’yı önümüzdeki 5 yıllık süreçte yönetecek isim bugün belli olacak. Fransa’da yaklaşık 50 milyon seçmen aşırı sağcı siyasetçi Marine Le Pen ve Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron arasında seçim yapacak. Birbirine zıt noktalarda yer alan iki siyasetçiden Macron yapılan son anketlere göre 10 puan önde yer alıyor.

DÜNYA 24.04.2022, 10:54
Fransa liderini bugün seçiyor! Macron mu? Le Pen mi?

Seçmenin bugün vereceği karar sadece Fransa’yı beş yıl boyunca yönetecek ismi değil Fransa’nın uluslararası sahnede nasıl temsil edileceğini de belirleyecek. Bu nedenle bugün dünyanın gözü bu seçimde olacak. Macron’un seçilmesi durumunda mevcut politikalar uygulanmaya devam edecek. Le Pen’in seçilmesi halinde ise radikal değişiklikler gerçekleşecek. Bu değişiklikler NATO ve Avrupa Birliği’ndeki dengeleri de yeniden düzenleyecek. Öte yandan ilk turda en çok oy alan 3’üncü parti olarak dikkat çeken Boyun Eğmeyen Fransa seçmelerinin bu seçimde göstereceği tavır ise seçimin nasıl sonuçlanacağını etkileyecek.

“Putin ile görüşmek bize düşer”

Fransa’da bugün gerçekleştirilecek seçimde aşırı sağcı Marine Le Pen ile yarışacak olan ülkenin Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan gerginlikte dünyanın Rusya’ya karşı tavır almasının ardından Rusya Lideri Vladimir Putin ile görüşmelerin gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı. Macron Avrupa ülkelerinin bu sorumluluğu Çin, Türkiye ve Hindistan’a bırakmaması gerektiğini savundu.

“Çok zor da olsa iletişim kurmamız gerekiyor”

Seçimlerin ilk turundan birincilikle ayrılan Macron daha sonrasında Fransa, Almanya ve İtalya’dan bir grup gazetecinin katıldığı bir röportajda hem seçimleri değerlendirip hem de Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği saldırılar hakkında açıklamalarda bulundu. Macron’a sorulan sorular arasında geçtiğimiz hafta İtalya Başbakanı Draghi’nin yaptığı değerlendirme hakkında da soru soruldu. Draghi geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada Putin ile görüşme yapmanın faydasız olduğunu düşünenlere katıldığını ifade etmişti. Macron bu soruya şu şekilde yanıt verdi:

Putin ile iletişim halinde olmamız gerekiyor. Draghi de ben de Buça’daki görüntülerin ardından bir daha konuşma gerçekleştirmedik. Vladimir Putin ile gerçekleştirdiğim her konuşma Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin isteği ile gerçekleşti. Öte yandan barışın da konuşulması gerekiyor. Bir gün mutlaka ateşkes sağlanacak ve bu ateşkesin garantör ülkeleri olacak. Biz de bu garantör ülkeler arasında yer almak istiyoruz. Putin ile iletişimi tamamen kesersek bu sorumluluğu Türkiye, Hindistan ve Çin’e bırakmış olacağız. Ve bu da Avrupalı olmayanların Avrupa’da barış sağlaması anlamına geliyor. Bu nedenle etkisiz de olsa ve çok zor da gelse iletişim kurmamız gerekiyor.

Yorumlar (0)