Ermenistan'da durum böyle!

Azerbaycan karşısında yenilgiyi kabul etmesinin ardından tepki çeken Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın görevi bırakmaması nedeniyle yine ortalık karıştı. 

DÜNYA 10.12.2020, 14:00
Ermenistan'da durum böyle!

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan karşısında yenilgiyi kabul etmesi ve 10 Kasım günü Rusya'nın arabuluculuğunda ateşkes imzalaması üzerine Ermeni halkı tarafından "hain" olarak anılmaya başlamıştı. Halk, Ermenistan Başbakanı Paşinyan'ın istifa etmesi için çağrıda bulunmuştu.

Ermenistan'da muhalefet, Paşinyan'a istifa etmesi için 3 gün süre tanımıştı. Söz konusu süre dolu ve Paşinyan istifa etmedi. Bunun üzerine Ermeni halkı yeniden sokaklara döküldü.  

Protestolar sırasında caddelerden bazılarının önlem amaçlı trafiğe kapatıldığı görüldü. Polis ekipleri, Paşinyan'ın istifa etmesi için slogan attıkları görülen bazı kişileri gözaltına aldı. 

Ermenistan'da muhalefet partileri ortak bir karar almış, Paşinyan'ın 8 Aralık gününe kadar görevi bırakması gerektiğini bildirmişti. Paşinyan'ın istifa etmemesi üzerine Ermenistan'da sivil itaatsizlik gösterilerinin başlayacağı ifade edilmişti. 

Olaylar nasıl başlamıştı?

Azerbaycan'ın 27 Eylül 2020 sabahı Ermenistan işgali altındaki topraklarını kurtarmak için başlattığı operasyon, 44 gün sürmüştü. Vatan savaşı sırasında Azerbaycan, yaklaşık 300 civarında yerleşim alanını Ermenilerin elinden kurtarmayı başarmıştı. Gıda, mühimmat ve motivasyon bakımından yetersiz kalan Ermenistan ordusu, Bayraktar TB2 SİHA'ların müdahalesi ile iyice köşeye sıkışmıştı.

Bunun üzerine Paşinyan, yenilgiyi mecburi olarak kabul etmiş, 10 Kasım 2020'de Rusya'nın arabuluculuğunda Azerbaycan ile ateşkes imzalamıştı. Ermenistan, bu anlaşmayla Laçın, Kelbecer ve Ağdam'dan geri çekileceğini bildirmişti. Anlaşmanın acı verici olduğunu ifade eden Paşinyan, halk arasında hain ilan edilmişti.

Erivan'daki Özgürlük Meydanı'nda toplanan halk, Paşinyan'ın istifa etmesi için çağrıda bulunmuştu. 

Yorumlar (0)