Dünyadan Esed ve Rusya'ya tepkiler!

Dünyadan Beşşar Esed rejimi ve destekçisi Rusya'nın İdlib'deki saldırılarına tepkiler geliyor.

DÜNYA 28.02.2020, 10:51 28.02.2020, 15:59
Dünyadan Esed ve Rusya'ya tepkiler!

Uluslararası kamuoyu, Beşşar Esed rejimi ve destekçisi Rusya'nın İdlib'deki 33 Türk askerinin şehit olmasına neden olan saldırılarını kınayarak, şehit Türk askerleri için taziye mesajları gönderdi.

İdlib vilayetinde Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin hava saldırılarının bölgedeki insani krizin boyutunu tırmandıracağı endişesini paylaşan uluslararası kamuoyu, Beşşar Esed rejimi ve destekçisi Rusya'nın bu saldırılara derhal son verilmesi çağrısı yaptı.

ABD BM Temsilciliği

Amerika Birleşik Devletleri'nin BM (Birleşmiş Milletler) Daimi Temsilcisi Kelly Craft, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) yaptığı konuşmada, "İdlib'den son günlerde gelen haberler, mide bulandırıcı.'' diyerek, Suriye'nin kuzeybatısındaki insani krizin son bulması için Rusya'nın uçaklarını derhal indirmesi ve Beşşar Esed rejiminin İdlib'den güçlerini derhal çekmesi gerektiğini vurguladı.

Pentagon

Pentagon (Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı), "Amerika Birleşik Devletleri'nin, Türkiye ve uluslararası toplumla birlikte çalışmasının yollarını arıyoruz." açıklamasında bulunarak, ABD Savunma Bakanı Mark Esper ve Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar arasındaki telefon görüşmesinde, Rusya ve İran tarafından desteklenen Beşşar Esed rejiminin İdlib kentindeki gaddar saldırganlığının ele alındığı belirtildi.

ABD'li senatör Lindsey Graham

Amerika Birleşik Devletleri'nin Güney Carolina eyaleti Senatörü Cumhuriyetçi Lindsey Graham, ABD Başkanı Donald Trump ile uluslararası topluma, "İdlib kentinde uçuşa yasak bölge ilan edilmesi" çağrısı yaparak, "Dünya hiçbir şey yapmadan İdlib'in Beşşar Esed, İran ve Rusya tarafından yok edilmesini izliyor." diye konuştu.

Avrupa Parlamentosu

AP (Avrupa Parlamentosu) Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, İdlib kentindeki saldırıda şehit olan Türk askerleri için çok üzgün olduğunu belirtti. Avrupa Birliği'nin "çok daha güvenilebilir bir müttefik" olduğunun altını çizen AB Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, "Türkiye'ye tek taraflı hareket etmeme" tavsiyesinde bulundu.

NATO

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Beşşar Esed rejimi ve destekçisi Rusya'nın İdlib ilindeki saldırılarını kınayarak, bu saldırılara derhâl son verilmesi çağrısında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı da yaptığı açıklamada, Beşşar Esed rejiminin saldırısını sert ifadelerle kınayarak, "NATO müttefiki Türkiye'nin yanındayız ve Beşşar Esed rejimi, Rusya ve İran destekli güçleri, bu alçak saldırılara derhal son vermeye çağırıyoruz." dedi.

Azerbaycan

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, İdlib kentinde hava saldırısı sonucu şehit olan Türk askerleri için başsağlığı mesajı yayımladı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığının Twitter hesabından yayımlanan mesajda, şu ifadeler kullanıldı:

"İdlib vilayetinde Türk askerlerinin şehit olması haberi bizi derinden üzdü. Şehitlere Allah'tan rahmet diliyor, ailelerine ve Türk halkına taziyelerimizi iletiyoruz. Başın sağ olsun, kardeş Türkiye."

KKTC

KKTC (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) Başbakanı Ersin Tatar, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy ile milletvekili Mesut Genç, İdlib'de şehit olan Türk askerleri için başsağlığı mesajı yayımladı.

İngiltere

İngiltere Ankara Büyükelçiliği de şehit olan Türk askerleri için başsağlığı mesajı yayımladı.

Büyükelçiliğin Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Birleşik Krallık dün geceki korkunç olay nedeniyle NATO müttefikimiz ve dostumuz Türkiye'ye ve Türk halkına yürekten başsağlığı dileklerini sunmaktadır." ifadeleri kullanıldı. 

Alçak saldırının kınandığı belirtilen açıklamada, "İdlib'de çok sayıda Türk askerinin ölümüne ve yaralanmasına yol açan hava saldırısını en güçlü biçimde kınıyoruz. Hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına başsağlığı, yaralananlara ise acil şifa dileklerimizi sunuyoruz." denildi. 

Ukrayna

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Beşşar Esed rejimi ve destekçisi Rusya'nın İdlib'deki eylemlerini kınadı.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İdlib vilayetindeki durumun endişe verici olduğu vurgulanarak, "Ukrayna, Beşşar Esed rejimi ve onu destekleyen Rusya'nın eylemlerini kınıyor. Bu eylemler sonucunda hem askerler hem de siviller ölüyor." denildi.

İdlib kentinde hava saldırısı sonucu Türk askerlerinin şehit olmasına ilişkin "Askerlerini kaybeden Türkiye'ye başsağlığı diliyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, Ukrayna'nın NATO'nun ve uluslararası toplumun bu konudaki pozisyonunu desteklediği kaydedilerek Suriye halkının acı çekmesine ve insani felaketin yaşanmasına son verilmesi gerektiği belirtildi.

Yorumlar (0)