"Dünya Kuzey Kore'nin yeni silahlarına şahitlik edecek!"

Kuzey Kore lideri Kim, yakında tüm dünyanın yeni silahlarına "şahitlik edeceğini" söyledi.

DÜNYA 01.01.2020, 21:30
"Dünya Kuzey Kore'nin yeni silahlarına şahitlik edecek!"

Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA, Devlet Başkanı Kim Jong Un'un ülkesinin Kore İşçi Partisi Merkez Komite Toplantısı'ndaki konuşmasını dünya basınına aktardı. 

Kuzey Kore lideri Kim, ABD ile ilişkileri normalleştirmek ve bir güven ortamı oluşturmak için nükleer silah ve kıtalararası balistik füze testlerini durdurduklarını, fakat ABD'nin Güney Kore'yle birlikte provokatif tabikatlar düzenleyerek ve Kuzey Kore'ye uyguladığı yaptırımları artırarak verdiği yanıtın kendilerini zor durumda bıraktığını belirtti.

"Dünya yeni stratejik silahlarımıza şahitlik edecek"

Kim, Washington yönetiminin kendilerini oyaladığını, bu yüzden ABD'yle vardıkları füze testi anlaşmalarına artık uymalarını gerektiren bir ortamın olmadığını ifade etti. Kuzey Kore lider, ülkesinin stratejik silah projelerinin daha hızlı ilerleyeceğini söyledi ve "Dünya, yakın gelecekte Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin yeni stratejik silahına şahitlik edecek" ifadeleriyle çalışmalarının hızlanacağını vurguladı.

"Kim bir anlaşma imzaladı"

ABD Başkanı Donald Trump, Kim Jong Un'un açıklamalarına "Kim bir anlaşma imzaladı. Nükleer silahların yok edilmesini müzakere edeceğine dair bir anlaşma imzaladı. Singapur'da imzalandı bu anlaşma. Ben onun sözünün eri olduğunu düşünüyorum. Bakalım göreceğiz" ifadeleriyle yanıt verdi. Trump, Kuzey Kore lideriyle çok iyi anlaştığının da altını çizdi.

ABD, Kuzey Kore'yi gözlemeye devam ediyor!

Kuzey Kore'nin çalışmalarını hızlandırdığı açıklamalarının ardından ülkenin araştırmalarının gidişatını incelemek isteyen ABD, casus uçaklarıyla sık sık Kuzey Kore üzerinde operasyon düzenliyor. Güney Kore haber ajansı Yonhap, 1 Ocak'ta Japonya'nın Kadena Hava Üssü'nde konaklayan RC-135W River Joint modeli keşif uçağının Japon Denizi üzerinde, EP-3E model radar sistem uçağının ise Güney Kore üzerinde uçuş yaparak Kuzey Kore'yi gözetlemeye çalıştığını açıkladı.

ABD-Kuzey Kore ilişkilerinde neler oluyor?

İki ülke arasındaki nükleer müzakereler, 5 Ekim'de İsveç'te düzenlenmesi planlanan nükleer silahsızlanma toplantısının daha başında yaşanan anlaşmazlıklar yüzünden sekteye uğramıştı. Kuzey Kore ABD'yi "agresif davranmakla" ve "tutumunu değiştirmemekle" suçluyor ve bu yüzden nükleer silahlanma çalışmalarına devam edeceğini söylüyor.

Yorumlar (0)