Çocuklara cinsel istismar skandalları Katolik Kilisesi'ni sarstı

Katolik Kilisesi, son dönemde gündeme gelen, kiliselerde çocuklara cinsel istismar skandallarıyla mücadele ediyor.

DÜNYA 07.10.2021, 16:33 07.10.2021, 16:49
Çocuklara cinsel istismar skandalları Katolik Kilisesi'ni sarstı

Katolik Kilisesi, son günlerde ortaya çıkan ve gümdeme bomba gibi düşen, çocuklara yönelik cinsel istismar olaylarıyla sarsıldı. 

Katolik Kilisesi zor durumda

ABD, İrlanda, Avustralya ve son olarak Fransa'da bulunan Katolik Kilisesi'nde, son dönemde binlerce çocuğun cinsel istismara uğradığı ortaya çıktı. Açılan davalarda mağdur ve mağdur akrabalarının verdiği ifadeler, konuyu dünya medyasında manşetlere taşıdı. Papa Francis problemleri çözmek amacıgla bazı girişimlerde bulunsa da pedofili suçlarının örtbas edildiğine yönelik ortaya atılan iddialar Katolik Kilisesi'ni zor durumda bıraktı.

Konuyla ilgili yeterli adım atılmadığını düşünen mağdurlar, Vatikan'ı eleştirmeye devam ediyor. Şu ana kadar yayımlanan raporlarda kiliselerdeki cinsel istismar suçları 1950'lelere kadar dayanıyor. Fakat konu ilk başta 1980'lerde Kanada ve ABD’de gündeme geldi. 1990'lı yıllara gelindiğinde farklı devletlerde ortaya çıkan olaylar, yaşananların ciddiyetini gözler önüne serdi.

İstismar skandalları istifa getirdi

Avusturya'nın Viyana Başpiskoposu Hans Hermann Groer, erkek çocuklara cinsel istismar iddialarından sonra 1995 yılında görevinden istifa etti. 2003'de yaşamını yitiren Groer suçlamaları reddederken, herhangi bir ceza da almadı. Kiliseyi sarsan meselenin ardından İrlanda'da ortaya çıkan istismar skandalları küresel anlamda etkiye yol açtı. 1970-1990 yılları arasında İrlanda'da yaklaşık olafak 15 bin reşit olmayan çocuğun cinsel istismara uğradığı ortaya çıktı. İstismarı örtbas etmekle suçlanan birçok rahip ve piskopos cezalandırıldı.

Mart ayında Almanya'da, Köln Başpiskoposluğu bölgesinde cinsel tacizlere ilişkin yayımlanan raporda 1975-2018 arasında büyük bir bölümü 14 yaş altı 300'ü aşkın çocuğun cinsel istismara uğradığı ortaya çıktı. Alman Kardinal Reinhard Marx, Haziran 2021’de kilisenin cinsel istismar skandallarıyla mücadele konusunda yetersiz kalması sebebiyle istifasını sundu fakat istifası Papa tarafından reddedildi.

Binlerce çocuk, ABD'de istismar mağduru 

ABD'de yayımlanan raporlarda, cinsel istismar vakaları ve pedofil din adamlarının yargılanmak yerine kilise yöneticileri tarafından yerlerinin değiştirildiği öne  sürüldü. Rapor, dünya genelindeki pedofil mağdurlarına yaşadıklarını anlatmaları için cesaret verdi.

2004 yılında, ABD Katolik Başpiskoposlar Konferansının finanse ettiği John Jay College tarafından hazırlanan raporda, son 50 senede 4 bini aşkın ABD'li Katolik din adamının büyük bir bölümü erkek olmak üzere 10 bini aşkın çocuğa cinsel istismarda bulunduğu aktarıldı. ABD Katolik Kilisesi eski Kardinali Theodore McCarrick, 1974’te New York'ta 16 yaşındaki bir çocuğa cinsel istismarda bulunduğu ile ilgili iddialarından sonra Vatikan tarafından 16 Şubat 2019'da görevden alındı. Cinsel taciz iddialarıyla karşı karşıya kalan ABD’de en yüksek konumda bulunan Katolik din adamı McCarrick, geçen ay çıktığı duruşmada bir taciz olayı hatırlamadığını belirterek hakkındaki bütün suçlamaları reddetti.

Avustralya'da 5 sene devam eden ve 2017 yılında yayımlanan bir araştırmada kilise, okul ve spor kulüpleri de başta olmak üzere on binlerce çocuğun pek çok kurumda cinsel istismara maruz kaldığı ortaya çıktı. İskoçya'daki din adamlarına ilişkin taciz iddialarını araştırmak üzere Katolik Kilisesi, bağımsız bir komisyon kurduğunu açıkladı.

Hapis cezaları

Fransa'da Lyon Katolik Kilisesi'nin eski papazlarından biri olan Bernard Preynat, 45 çocuğa 1970'ler, 1980'ler ve 1990'ların başında cinsel istismarda bulunduğu gerekçesiyle 2020’nin Mart ayında 5 sene hapis cezasına çarptırıldı.

Avustralyalı Kardinal George Pell, aynı suçlardan hapis cezası alan en kıdemli Katolik din adamı olarak kayıtlara geçti. Fakat 2020’nin Nisan ayında Avustralya Yüksek Mahkemesi, kilise korosunda bulunan 2 erkek çocuğa cinsel tacizde bulunma suçundan 6 yıl hapis cezasına çarptırılan Pell'in temyiz başvurusunu kabul etti ve daha sonra Pell serbest bırakıldı.

Fransa'da 330 bin çocuğa istismar skandalı

Fransa'da Katolik Kilisesi'nde çocuk istismarını inceleyen Kiliselerde Cinsel İstismarları Araştırma Komisyonu (CİASE), 2 buçuk senedr hazırlanan 2 bin 500 sayfalık bir raporu 5 Ekim'de yayımladı. Rapora göre; 1950-2020 arasında kiliselerde en az 330 bin çocuk cinsel istismara uğradı ve bunlardan 216 bini din adamı ya da rahip tarafından gerçekleştirildi. Papa Francis, pedofili skandalı sebebiyle “utanç” duyduğunu belirterek, yaşananların tekrarlanmaması yönünde çağrıda bulundu.

2013 yılında göreve geldiğinde cinsel istismarla mücadele çağrısında bulunan Papa Francis, istismarları örtbas eden psikoposların yargılanması konusunda yeterli girişimde bulunmamakla eleştiriliyor. 2018’in Ağustos ayında bütün Katolik liderlere bir mektup yazan Papa, cinsel istismarların örtbas edilmesine son verilmesini istedi. İstismarla mücadele için özel bir komite oluşturuldu. 21-24 Şubat 2019'da Vatikan'da, Kilisede Çocukların Korunması" adlı bir zirve düzenlendi. Bu zirvede Papa Francis, bütün suçluların adalete teslim edilmesi ve vakaşarın örtbas edilmesinin engellenmesi adına mücadele sözü verdi. Katolik Kilisesi’nde geçtiğimiz aralık ayında yeni bir yasa yürürlüğe girdi. Bu yasaya göre cinsel istismarda bulunanlar ve istismarların üstünü örtenler ceza alacak.

Yorumlar (0)