"Çin, Hong Kong'a müdahale edebilir"

Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölge Baş Yöneticisi Carrie Lam, ayaklanmaların daha da kötüleşmesi durumunda Çin ordusunun Hong Kong'a müdahale edebileceğini söyledi.

DÜNYA 08.10.2019, 10:46 08.10.2019, 10:47
"Çin, Hong Kong'a müdahale edebilir"

Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölge Baş Yöneticisi Carrie Lam, düzenlediği basın toplantısında, Hong Kong hükümetinin krize kendi başına çözüm bulması gerektiğine dikkat çekerek, durumun daha da kötüleşmesi durumunda Çin ordusunun devreye girebileceğini bildirdi.

Dört aydır devam eden ve şiddetin artış gösterdiği protestoların artık "demokrasi için barışçıl eylemler" olmadığına dikkat çeken Lam, diyaloğun devam etmesinden yana olduğunu kaydetti.

Göstericilere "maske takma" yasağı

Hong Kong'taki protestolarda dün maske takma yasağını ihlâl etmekle suçlanan iki gösterici gözaltına alınmış, daha sonra kefaletle serbest bırakılmıştı.

Hong Kong Baş Yöneticisi Carrie Lam, bölgede dört aydır devam eden gösterilere hükümetin yaklaşımını sertleştirerek protestocuların maske takmalarına yasak getirmişti.

Yasağın duyurulmasından önce Hong Kong'da binlerce maskeli gösterici yürüyüş düzenlemişti. Göstericiler, "Maske takmak istiyorum." ve "Maske takmak suç değildir." şeklinde slogan atmış, trafikte sıkışıp kalan araçların sürücüler de göstericilere korna çalarak destek vermişti.

Aktivistler ve birçok meclis üyesi, maske yasağının geri tepeceği, işe yaramayacağı ve uygulanmasının zor olduğu fikrine sahip. 

Protestolar neden devam ediyor?

Hong Kong'da protestocular, Çin tarafından özgürlüklerine müdahale edilmesine tepki gösteriyorlar. 

1997 yılında "bir ülke, iki sistem" uygulamasıyla Çin'e devredilen eski İngiliz kolonisi Hong Kong'da suçluların yargılanmak üzere Çin'e iadesini kolaylaştıran bir yasa tasarısı ortaya çıktı.

Hong Kong Baş Yöneticisi Carrie Lam, bu ayın başında tartışmalı yasa tasarısının çekileceğini açıklamasına rağmen protestolar devam etti. Protestocular, polis tarafından uygulanan şiddetin soruşturulması için bağımsız bir komisyon oluşturulması, tutuklanan eylemcilere af çıkarılması, siyasi reformların tekrar başlatılması ve protestoların "ayaklanma" olarak nitelendirilmesine son verilmesi ve liderlerinin kendileri tarafından doğrudan seçilmesi gibi taleplerle gösterilerini sürdürüyor.

Çin, toplantı hakkı ve bağımsız bir yargı gibi özgürlükler sağlayan ve ülke işlerine müdahaleyi engelleyen "bir ülke, iki sistem" uygulamasına bağlı olduğunu bildirerek, yabancı güçleri özellikle de ABD ve İngiltere'yi huzursuzluğu teşvik etmek ile suçladı.

Yorumlar (0)