Çin'den açıklama: 'ABD'nin, Çin'e yönelik askeri ve gözlem faaliyetleri arttı'

Çin Savunma Bakanlığı’nın belirlemelerine göre; ABD’nin, Çin’in çevresindeki denizlerde askeri faaliyetlerinde yüzde 20 artış yaşandı.

DÜNYA 30.04.2021, 09:50 30.04.2021, 16:43
Çin'den açıklama: 'ABD'nin, Çin'e yönelik askeri ve gözlem faaliyetleri arttı'

Çin’de, ABD’de yaşanan Başkanlık değişiminin ardından geçen seneye oranla askeri ve gözlem faaliyetlerine ilişkin bir değerlendirme yapıldı.

Askeri faaliyetler yüzde 20, gözlem faaliyeti yüzde 40’tan fazla arttı

Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Vu Çien, gerçekleştirdiği basın toplantısında, ABD’nin Çin’in çevresinde bulunan Doğu Çin ve Güney Çin denizlerindeki faaliyetlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Vu Çien, Joe Biden’ın göreve gelmesinden bugüne ABD savaş gemilerinin, Çin’in çevresindeki denizlerde askeri faaliyetlerinin yüzde 20, gözlem faaliyetlerinin ise yüzde 40’tan fazla arttığını açıkladı.

ABD’yi Çin’in çevresindeki deniz ve hava alanlarına savaş gemisi ve uçağı yollayarak faaliyette bulunmak ve bölgeyi askerileştirmekle, istikrar ve barışı tehdit etmekle suçlayan Vu Çien, Çin’in, bu duruma karşı çıktığını kararlı bir şekilde aktardı.

ABD donanmasına ait bir destroyerin, Çin’in tatbikat ve eğitim faaliyeti yürüten uçak gemilerini yakın bir mesafeden gözlemlediğine dikkat çeken Çien, bu konuda ABD’ye nota verildiğini hatırlatarak ABD’ye askeri kuvvetleri sınırlandırması çağrısında bulundu.

Savunma Bakanlığı Sözcüsü Vu Çien, ABD, Hindistan, Fransa, Avustralya ve Japonya’nın son zamanlarda Hint Okyanusu’nda gerçekleştirdikleri tatbikatın Çin’i hedef aldığı iddialarına da açıklık getirdi ve şunları söyledi:

"Söz konusu bu ülkelerin bölgenin askerileştirilmesini, güç gösterisi yapmasını ve bölgede farklı gruplar oluşturmasını değil bölgesel istikrar ve barışın faydasına çalışmasını umuyoruz."

Bu ülkelerin tatbikatlarına ilişkin, kendilerini hedef almamalarından memnun olacaklarını ifade eden Vu Çien, kendilerinin hedef alınması hâlinde korkmadıklarını da sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)