Kırgızistan-Tacikistan sınırındaki çatışmalarda ölü sayısı 13'e yükseldi

Kırgızistan-Tacikistan sınırda çıkan taşlı atışmalar askerlerinde dâhil olmasıyla silahlı çatışmalara dönmüştü.

DÜNYA 30.04.2021, 09:44 30.04.2021, 17:12
Kırgızistan-Tacikistan sınırındaki çatışmalarda ölü sayısı 13'e yükseldi

Bölgeden gelen son habere göre ise iki ülke sınırında başlayan çatışmalarda şimdiye kadar 13 kişi yaşamını yitirdi. 13 binden fazla kişi ise çatışmalar sebebiyle bölgeden tahliye edildi.

13  kişi öldü 134 kişi yaralandı

İki ülke arasında silahlı çatışmalara neden olan su dağıtım hattını hangi tarafın kontrol edeceği sorunu silahlı çatışmaya dönüşünce silahların ateşlenmesi sonucu iki taraftan da toplamda 13 kişinin ölümüne ve 134 kişinin de yaralanmasına neden oldu.

Kırgızistan, çatışmanın bilânçosunu açıkladı

Kırgızistan Acil Durumlar Bakanlığı, iki ülkenin dışişleri bakanlıkları arasındaki anlaşmanın ardından askerlerin kışlalara geri döndüğünü daha sonra ise şimdiya kadar yaşanan çatışmaların hangi boyutlara ulaştığını açıkladı.

Bakanlığın açıklamasında göre çatışmalar sırasında Kırgızistan sınırları içindeki 10 benzin istasyonu, 21 ev, bir okul, 8 bakkal, 2 kafe, bir sınır karakolu ve bir karakolda yangın çıktı ve belirtilen alanlarda hasarlar meydana geldi.

Kırgızistan hükümeti, bölgeye yardım ulaştırmak maksadıyla bir de yardım kampanyası başlattığını duyurdu.

Açıklamada, ağır durumdaki Kırgız vatandaşı 25 yaralının başkent Bişkek'e getirildiği de bildirildi.

İki ülke Başbakanı Rusya’da bir araya geldi

Bölgede çatışmaya son verilmesi amacıyla Kırgızistan Başbakan Birinci Yardımcısı Artem Novikov’un öncülüğündeki heyet bölgeye giderek yerel yönetimin temsilcileriyle görüştü.

Rusya'da bulunan Tacikistan Başbakanı Kohir Rasulzoda ve Kırgızistan Başbakanı Ulukbek Maripov ise bir araya gelerek, sınırdaki çatışmaların müzakere yapılarak derhal çözülmesi için müzakereye hazır olduklarını açıkladılar.

Öte yandan, bölgedeki haber kaynaklarına göre, Kırgız-Tacik sınırındaki çatışma seslerinin yerel saat ile 23.45’te kesildiği bildirildi.

Kırgızistan ve Tacikistan Dışişleri Bakanları ise yerel saatle 20.00'dan başlamak üzere bölgede ateşkesin tam olarak sağlanması ve askeri güçlerin eski yerlerine geri çekilmesi konusunda anlaştıklarını açıklamıştı.

Yorumlar (0)