Cezayir'de 6 bin mahkum, eylemcilerle yakınlaşma için affedildi

Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun, 6 binden fazla mahkum için af çıkardı.

DÜNYA 06.02.2020, 16:18
Cezayir'de 6 bin mahkum, eylemcilerle yakınlaşma için affedildi

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun, Perşembe günü yayımladığı kararıyla 6 binden fazla mahkum için af çıkardı. Tebbun'un bu hareketi, daha önceki Cezayir liderlerinin yayımladığı aflardan daha fazla sayıda insanı içermesiyle dikkat çekti.

Aralık ayında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimleri, Cezayir halkının büyük kısmı tarafından protesto edilmişti. Ülkede aylarca devam eden protestolarda Cezayirli protestocular, tüm siyasi elitlerin istifasını istemişti ve Tebbun'un seçildiği seçimlere katılmayacağını açıklamıştı.

Affın gerekçesi eylemcilerle diyalog çabası

Tebbun'un çıkardığı affın, eylemcilerle kurulmaya çalışan diyaloğu tetikleme çabası olduğu düşünülüyor. Tebbun, protestoları sonlandırmak ve eylemcilerle masaya oturabilmek için eylemlerde tutuklananların salınması, anayasa değişikliği için bir komisyon kurulması ve muhaliflerle görüşülmesi gibi adımlar atıyor.

Geçtiğimiz hafta affedilen 3 bin 471 mahkumla birlikte Cumhurbaşkanı Tebbun, 18 ay ve altında hapis cezası kalan 10 binden fazla kişiyi afla serbest bırakmış oldu.

Buteflika da aynı adımı atmıştı

Yoğun protestoların ardından Cezayir Ordusu'nun da taraf değiştirmesi üzerine Nisan 2019'da istifa eden ve ülkeyi 20 yıl yöneten Abdülaziz Buteflika da 2017'de Cezayir'in bağımsızlığını kutlamak için 5 binden fazla kişiyi serbest bırakmıştı.

Yorumlar (0)