Brezilya’da seçim krizi: Bolsonaro destekçilerinden Kongre baskını

Brezilya'da seçim sonrasında mağlup olan eski Başkan Jair Bolsonaro’nun yanlıları Yüksek Mahkeme, Devlet Başkanlığı Sarayı Planalto ve Kongre binasını bastı. Polisler göstericilere müdahale ederken çok sayıda Bolsonaro destekçisi gözaltına alındı.

DÜNYA 09.01.2023, 10:17 09.01.2023, 14:18
Brezilya’da seçim krizi: Bolsonaro destekçilerinden Kongre baskını

Brezilya'da seçimi kaybeden eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro taraftarları, Ulusal Kongre'ye baskın gerçekleştirdi. Ordunun müdahalede bulunmasını istediklerini dile getiren göstericiler, polis bariyerini geçerek Kongre binasını bastı. Aşırı sağcı Bolsonaro destekçilerini dağıtmak üzere göz yaşartıcı gaz ile müdahalede bulunan ekipler, Yüksek Mahkeme ve Devlet Başkanlığı Sarayına girmek isteyen gruba engel olamadı.

Yeni devlet başkanından müdahale emri

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula, Yüksek Mahkeme, Devlet Başkanlığı Sarayı ve Kongre’ye zorla giren eylemcilere müdahalede bulunulması için emir verdi.

Başkanlık, Kongre ve Yüksek Mahkeme'ye baskın düzenleyenlerin cesaretlendirildiğini dile getiren Lula, "Bu duruma neden olanlar kanununlar üzerinden cezalandırılacak. Yönetimi kurduğumuz pazar gününün sakinliğinden yararlandılar. Eski cumhurbaşkanı tarafından yapılan bazı açıklamaların bu duruma neden olduğu da biliniyor. Bu da onu destekleyen kişilerin ve onun sorumluluğu altındadır." dedi.

Gösterilen "faşistlik ve vandallık" olduğunu ifade eden Lula, Brezilya'da güvenlik ile ilgili olan kişilerin gerekli vazifeleri yerine getirmediğini açıkladı.

Lula'nın söz konusu açıklamasının ardından Yüksek Mahkeme, Kongre ve Başkanlık Sarayı binalarına zorla giren Bolsonaro taraftarı yüzlerce kişi, ekiplerin yoğun gazlı müdahalesinin sonrasında binalardan çıkarıldı.

Eylemcileri binalardan çıkaran polisler, burada sağlanan kontrolü tamamıyla sağladı. Güvenlik güçlerinin yoğun güvenlik tedbirleri ve olaylarla bağlantısı bulunan göstericilerin gözaltına alınması işlemlerinin ise devam ettiği belirtildi.

Güvenlik Bakanı görevden alındı

Bolsonaro'nun ortağı olarak tanınan Federal Bölgesi Güvenlik Bakanı Anderson Torres, Kongre, Yüksek Mahkeme ve Başkanlık baskını kapsamında ihmali bulunduğu gerekçesiyle vazifesinden çekildi.

Sorumluların cezalandırılacağını aktaran Brasilia Valisi Ibaneis Rocha, "Federal Bölge Güvenlik Bakanı'nın vazifesinden çekilmesi için karar aldım. Daha sonra bütün güvenlik güçlerini eylemlere müdahale edilebilmesi için sokaklara çıkardım." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)