Çin hükümeti bastırdı, Jack Ma pes etti: Haklarını devrediyor

2020'de yaptığı açıklamada Çin'deki piyasa düzenleyici kurumlara eleştiriler yönelten Alibaba'nın kurucusu Jack Ma, Pekin yönetiminin baskısından kaçamıyor. Çin hükümetinin, Jack Ma'nın kurucusu olduğu Ant Grup şirketinin halka arzını durdurması, ünlü milyarderin "kontrol haklarını devretme" kararını almasına neden oldu. Ünlü milyarderin, bundan sonra şirketi doğrudan kontrol edemeyeceği belirtildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 09.01.2023, 10:25 Hakan Öksüz
Çin hükümeti bastırdı, Jack Ma pes etti: Haklarını devrediyor

Çinli milyarder Jack Ma, e-ticaret şirketi Alibaba'nın kurucusu olarak dünyanın en başarılı girişimcilerinden biri olarak tanınıyor. 2020 yılında yaptığı konuşmada Çin'in piyasa düzenleyici kurumlarını eleştiren Jack Ma'nın, son yıllarda Pekin hükümeti ile dertte. Söz konusu kurumların "çağın gerisinde kaldığını" belirten ünlü girişimcinin faaliyetleri, Çin hükümeti tarafından yakın merceğe alındı.

Jack Ma, Ant Grup'taki kontrol haklarını devrediyor

Milyarder girişimcinin kurduğu Ant Grup şirketinin halka arzını durduran ve Alibaba Grubu ile ilgili "antitröst" soruşturması başlatan Çin hükümeti, eleştirilere karşı tavrını ortaya koydu. Bu gelişmelerin ardından Jack Ma'nın, Ant Grup'taki kontrol haklarını devretme kararı aldığı bilgisi geldi. 

Karar yetkisi, 10 paydaşa bölüştürülecek

Jack Ma'nın "kontrol haklarını devretme" kararı ile ilgili açıklama, şirketin Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi Eric Cing'den geldi. Cing, "Eskiden uygulanan karar yapısında üst yöneticiler olan Simon Hu ile Jiang Fang'ın aktif kontrol yetkileri, yüzde 53 civarındaydı. Bunu değiştirme kararı aldık. Bundan sonra şirketin karar mekanizması, bağımsız hareket eden 10 paydaşa bölüştürülecek." dedi.

Ortakların "tek başına karar verme" dönemi sona erdi

Eric Cing'in açıklamalarına göre şirketin ana ortakları, oy haklarını bağımsız olarak kullanacak. Hiçbir ortak, tek başına karar verme ve direktörlerin büyük kısmını çeşitli pozisyonlara atama hakkında sahip olamayacak. Böylece Ant Grubu, karar mekanizmasının daha fazla kişiye bölüştürüldüğü bir yapıya bürünecek. Söz konusu düzenleme, hisse dağılımı üzerinde değişikliğe yol açmayacak. Milyarder girişimci Jack Ma, bundan sonra şirketle doğrudan kontrol edemeyecek.

Yorumlar (0)