BM'den 'Güney Sudan' değerlendirmesi

BMMYK Sözcülerinden Yaxley, Güney Sudan'da önceki yıl imzalanan barış anlaşmasına ilişkin, ilerlemenin kaydedildiğini fakat kesin barışın hala uzak bir ihtimal olduğunu belirtti.

DÜNYA 09.07.2019, 19:20 09.07.2019, 19:44
BM'den 'Güney Sudan' değerlendirmesi

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Sözcülerinden Charlie Yaxley, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, 8 yıl önce Güney Sudan'ın bağımsızlığını kazandığını ve "dünyanın en genç ülkesi" olduğunu belirtti.

O zamandan beri, ülkenin trajik şekilde barıştan çok savaşa sahne olduğunu ifade eden Yaxley, uluslararası topluma ve liderlere dünyadaki en büyük göç dalgalarından birinin yaşandığı Güney Sudan'a yönelik barış çabalarının hızlandırılması için çağrıda bulundu.

Yaxley, komşu ülkelerde şu anda 2,3 milyon Güney Sudanlı mültecinin yaşadığı, ülkede de 1,9 milyon sivilin yerinden edildiği bilgisini paylaştı.

Geçen yıl 12 Eylül'de Güney Sudan'daki çatışan taraflar arasında imzalanan anlaşmanın ülkedeki barışın temelini oluşturduğuna işaret eden Yaxley, "İlerleme kaydedildi ancak kilit alanlardaki gerginlik çözüme kavuşturulamadı. Kesin barış hala uzak bir ihtimal." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)