Blinken’dan BM’ye çağrı: Gazze’de ‘derhal ateşkeş’

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, BM Güvenlik Konseyi'nin, Gazze Şeridi'nde "rehinelerin serbest bırakılmasıyla bağlantılı olarak derhal ateşkes" çağrısını içeren karar taslağının yayınlandığını duyurdu.

DÜNYA 21.03.2024, 11:01 21.03.2024, 11:14 Buse Önder
Blinken’dan BM’ye çağrı: Gazze’de ‘derhal ateşkeş’

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, AFP'de yer alan son dakika haberi üzerine yaptığı açıklamada, BM Güvenlik Konseyi'ne "rehinelerin serbest bırakılmasıyla derhal ateşkes" çağrısında bulunan bir karar taslağını sunduklarını duyurdu.

Blinken, açıklamasında, "Şu anda önümüzde bulunan, rehinelerin derhal serbest bırakılmasına bağlı olarak acil bir ateşkes çağrısı yapan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi karar taslağını sunduk. Ülkelerin bu çağrıyı destekleyeceğini umuyoruz" ifadelerini kullandı.

6 kez ziyaret etti

Suudi Arabistan'a yaptığı ziyaret sırasında, Suudi medya kuruluşu Al Hadath'a, "Ateşkes taslağının güçlü bir mesaj, güçlü bir sinyal göndereceğini düşünüyorum" şeklinde ifade ettiği görüşlerini paylaşan Blinken, Mısır'ı ve ardından İsrail'i kapsayacak olan Ortadoğu turunun ilk ayağı için Çarşamba günü Suudi Arabistan'a gitmişti.

Bu seyahat, İsrail-Hamas savaşının başladığı 7 Ekim'den bu yana Orta Doğu'ya yaptığı altıncı ziyaret oldu.

ABD veto etmişti

ABD, Filistin topraklarında acil ateşkes çağrısını reddetmişti ve daha önce BM Güvenlik Konseyi'nde bu yönde bir kararı veto etmişti. Şubat ayının sonunda, Cezayir'in Gazze'de "acil insani ateşkes" çağrısı yapan karar taslağını veto etmesinin ardından, ABD'li yetkililer, rehinelerin serbest bırakılması karşılığında altı haftalık bir ateşkes için sahadaki çabalara destek odaklı alternatif bir metin üzerinde pazarlık yapıyorlar.

Diplomatik kaynaklara göre, bu metnin BM Güvenlik Konseyi'nden onay alması pek olası görünmüyor ve dün Güvenlik Konseyi üyelerine yeni bir versiyonu sunuldu. Yeni taslak, "her iki taraftaki sivillerin korunması, temel insani yardımların ulaştırılması ve rehinelerin serbest bırakılmasıyla birlikte acıları hafifletmek için acil ve kalıcı bir ateşkesin" önemini vurguladı ancak, bu metin üzerinde henüz bir oylama planlanmadı.

Katar müzakereleri devam ediyor

Blinken'in son turu, Katar'daki müzakerelerle eş zamanlı olarak gerçekleşti. Burada arabulucular, ateşkesi sağlamak için yeniden yoğun bir çaba sarf ediyor. Katar'da görüşülen plan, rehinelerin Filistinli mahkumlarla değiştirilmesini ve yardım malzemelerinin hızlı bir şekilde teslim edilmesini içeriyor; bu da çatışmaları geçici olarak durdurabilecek.  

Blinken, Doha'daki müzakerelerle ilgili olarak, "Yaklaşıyor. Aradaki farkların daraldığını ve bir anlaşmanın çok daha olası olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Gazze Sağlık Bakanlığına göre ise, İsrail ordusu, 7 Ekim'den bu yana çoğu kadın ve çocuk olmak üzere yaklaşık 32 bin Filistinliyi öldürdü.

Yorumlar (0)