Bir ülke daha avroya geçiyor

İrlanda Maliye Bakanı ve Avro Grubu Başkanı Paschal Donohoe, Hırvatistan'ın gerekli şartları yerine getirdiğini, ülkenin önümüzdeki 1 Ocak'tan itibaren avroya geçebileceğini ifade etti.

DÜNYA 16.06.2022, 23:26 17.06.2022, 12:58
Bir ülke daha avroya geçiyor

Donohoe, avro kullanan AB (Avrupa Birliği) mensubu ülkelerin maliye bakanlarının Lüksemburg'da gerçekleştirdiği Avro Grubu Toplantısı'nın bitiminde konuştu.

Hırvatistan ekonomisinin avroya katılabilmek için gereken şartları harfiyen yerine getirmesine ilişkin olarak olarak ECB (Avrupa Merkez Bankası) ve AB Komisyonu'nca hazırlanan raporları büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını kaydeden Donohoe, "Avro Grubu olarak Hırvatistan'ın ailemizin 20. mensubu olmasını önerdik." dedi.

Donohoe, bahse konu önerinin yarın yapılacak olan Mali ve Ekonomik İşler Konseyi Toplantısı'nda resmi olarak kabul edileceğinin altını çizerek, Hırvatistan'ın önümüzdeki 1 Ocak itibarıyla avroya geçmesini beklediklerini dile getirdi.

Hırvatistan'ın avro para birimine geçiş yapması için gerekli tüm kriterleri harfiyen yerine getirdiğini aktaran Donohoe, Avro Bölgesi'nin bu katılımla birlikte daha da kuvvetleneceğini belirtti.

Bu aşamanın ardından ülkenin avroya geçişinin önümüzdeki hafta Brüksel'de gerçekleştirilecek olan AB Liderler Zirvesi'nde onaylanması öngörülüyor. 

Avro Bölgesi nedir?

Portekiz, Lüksemburg, İrlanda, Finlandiya, Belçika, Avusturya, Hollanda, İspanya, İtalya, Fransa ile Almanya para birimi olan avronun Ocak 1999 tarihinde yürürlüğe girmesi yönünde karar verilmiş ve 2002'de bu para birimini kabul eden Avrupa Birliği ülkelerinde avro bozuk ve banknot paraları piyasaya sürülmüştü.

İlk etapta 11 üye ülkenin kullanmaya başladığı avroya, 2001'de Yunanistan, 2007'de Slovenya, 2008 yılında Malta ile GKRY (Güney Kıbrıs Rum Yönetimi), 2009 senesinde Slovakya, 2011'de Estonya, 2014'te Letonya ve 2015'te Litvanya'nın geçişiyle birlikte Avro Bölgesi toplam 19 mensuba ulaşmıştı.

Yorumlar (0)