Kurbanlık alırken nelere dikkat edilmeli?

Yetkililer, kurbanlık alacak olan yurttaşları uyararak, Türkvet sistemiyle hayvanların kontrolünün sağlanmasını önerdi.

YAŞAM 17.06.2022, 00:11
Kurbanlık alırken nelere dikkat edilmeli?

Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, bayramda kurban vecibesini yerine getirecek olan yurttaşların kurbanlık hayvan satın alırken dikkat etmesi gerekenler hususunda uyardı. Aksoy, iki sene evvel uygulamaya konulan Türkvet sistemi sayesinde yurttaşların alacakları kurbanlığa ilişkin bilgileri öğrenebileceklerinin altını çizerek, “Satın almayı düşündükleri kurbanlığın küpe numarasını Türkvet mobil uygulamamız üzerinden kontrol ederek kaç yaşında olduğunu, hangi işletmede ve hangi koşullarda yetiştirildiğini görebilirler." dedi.

"Türkvet'ten kontrol etmeyi sakın unutmayın"

Kurban kesmenin dini bir vecibe olduğunu kaydeden Aksoy, bu hususta çok daha duyarlı olunması gerektiğini ifade etti. Aksoy, “Kurbanlık hayvan pazarına gittiğinizde ilk olarak hayvanı kimin yetiştirdiğini, başka birisinden aldıysa da aldığı yeri, hangi kentten getirdiğini, hayvanların yaşını ve küpe numaralarını öğrenmeniz gerekiyor. Dini bir vecibe olduğu için çok daha dikkatli olunması gerekiyor. Satın alacağınız hayvanı Türkvet sistemi üzerinden kontrol etmeyi sakın unutmayın. Eğer böyle bir imkan bulamazsanız da hayvan pazarlarındaki veteriner arkadaşlarımızdan yardım talep edebilirsiniz.

Kurban kesildikten sonra atıkları bir çukura gömelim. Kurban kesimi için ayrılan bölgeler dışındaki yerlerde kurban kesmeyelim. Sağlık açıcından ve dini açıdan doğru olan budur.  

Kırklareli kıvırcığında halihazırda bir coğrafi işaret almış bulunuyoruz. Kurban kesmek isteyenlere Kırklareli kıvırcığını öneriyorum. Marka değeri olan bir hayvan ve buna ilişkin ıslah faaliyetlerimizi de tamamladık." sözlerini sarf etti. 







Yorumlar (0)