Biden’dan Afganistan açıklaması: Taliban’la kontak halindeyiz

ABD Başkanı Joe Biden, dünya kamuoyunun merakla beklediği Afganistan konusuna ilişkin açıklamalar yaptı. Biden, “Afganistan’dan daha iyi bir şekilde çekilemezdik. Taliban ile bölgede vatandaşlarımızın tahliyesi ve bölgenin güvenliği için kontak halindeyiz.” dedi.

DÜNYA 21.08.2021, 00:31 22.08.2021, 14:04
Biden’dan Afganistan açıklaması: Taliban’la kontak halindeyiz

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, NATO güçlerinin çekilmesi sonrası Taliban’ın kontrolü ele aldığı Afganistan’daki tahliyelere dair açıklama gerçekleştirdi.

Biden, Beyaz Saray’da basın toplantısı düzenleyerek tahliyelere ilişkin dikkatli olmaya çalıştıklarını kaydetti.

“Tahliyeler sürüyor”

Biden, “En zorlu hava operasyonlarından bir tanesini gerçekleştiriyoruz ve çok fazla güç gerekli. Çok dikkatli olmalıyız. ABD olarak özel uçuşlarla binlerce kişinin tahliyesini gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Bu tahliyeler ABD vatandaşları ve aileleriyle özel mülteci vizesi sahipleri ve ailelerini içermekte. Bizler için çalışan Afganları içeriyor. Diğer kadın liderler, Afganlar ve gazetecilere de yardım edeceğiz.” dedi.

Tahliyesi yapılan 240 gazeteciyle ilgili konuştu

Biden, 240 gazetecinin tahliyesinin yapıldığını söyleyerek, “Gazetelerin yöneticileriyle beraber çalışıyoruz. Gazetelerdeki 240 çalışanı hafta başında tahliye ettik. Bununla beraber ülkeden çıkanların da sayısını arttırmaya çabalıyoruz. 5 bin kadar kişiyi dün tahliye ettik.” şeklinde konuştu.

“ABD’li kaç kişi Afganistan’da net bir bilgimiz yok”

Halihazırda Afganistan’da ABD vatandaşı kaç kişinin olduğunu net olarak bilmediklerini söyleyen Biden, “Kaç ABD’linin şimdi orada olduğunu anlamaya çalışıyoruz. Elimizde net sayılar yok ancak orada kaç ABD’li kaldı bilmiyoruz. Bu tahliye operasyonunda NATO’yla beraber çalışmalarımızı yakın bir eşgüdümle sürdürüyoruz. Çekilme tamamlanıncaya dek operasyonlar sürecek.

NATO’yla konuya dair yakın işbirliği yapıyoruz. Operasyonlar önümüzdeki günlerde de devam edecek. Çekilme tamamlanıncaya dek. Kaç tane Amerikalı varsa eve geri dönmek isteyen, getireceğiz. Tahliye operasyonu oldukça tehlikeli ve riskli. Bu şartlarda operasyonlara devam ediyoruz. Sürekli olarak Taliban’la iletişimde olup sivillerin güvenli bir şekilde geçişlerini sağladıklarını teyit ediyoruz. Çok net bir şekilde izah ettik Taliban’a: Eğer askerlerimize bir saldırı veya müdahale olursa çok hızlı bir şekilde cevabını alırlar.”

G-7’den acil toplanma kararı

Biden sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bölgede istikrarı getirmek isteyenlerle hep beraber çalışacağız. Boris Johsno, Macron, Merkel ile görüştüm son birkaç gün içerisinde. G-7’nin önümüzdeki hafta aciliyetle toparlanması kararını aldık. Afganistan’a dair ortak bir yaklaşım belirleyeceğiz gelecek günlerde. Uluslararası kamuoyuyla çalışmaya ilişkin nasıl bir yol izleneceğini konuştuk. Taliban üzerinde uluslararası baskıyı nasıl kurabiliriz bu konuda görüşme yaptık. Geçtiğimiz hafta içimizi acıtan görüntülerle karşılaştık. Korku çok normal, geleceklerine ilişkin fikirleri yok ve üzgünler. Askerlerimiz oldukça tehlikeli ve zor bir görev yürütüyor. Diğer ABD’lileri ortak müttefiklerimizi ve Afgan müttefiklerimizi kurtarmak maksadıyla çabalıyorlar.”

“Müttefiklerimizi ve vatandaşlarımızı kurtarmak maksadıyla her şeyi yapacağız”

“Bu operasyonun ardından eleştiri yapmak için çok vaktimiz olacak. Şu anda tek odağımız bu işi bitirmek. ABD vatandaşlarını ve Afgan müttefiklerimizi kurtarmak için her şeyi yapacağız. Buna konsantre durumdayız. Bu iş bittiğinde bizim de Afganistan’daki 20 senelik askeri varlığımız bitmiş olacak. Hiç kimse bizim kredibilitemizi sorgulamadı. NATO müttefiklerinden böyle bir şey duymadık. Herkesten tam tersini duyuyorum hatta. Bizim çok hızlı ve sözümüzü tutarak hareket ettiğimizi söylüyor herkes. Afganistan’a biz Usame Bin Ladin’i yakalamak ve El Kaide’den kurtulmak için gittik ve bunu başardık. Bu savaşı artık bitirmenin zamanı. Son 20 senede bizlere bedeli 1 trilyon dolar. Terörizm tehdidi artık değişmiş durumda. DAEŞ şu anda daha büyük bir tehdit. Diğer terör örgütleri ve El-Kaide’den de tehditler var, Afganistan dışındaki ülkelerden de.”

“Böyle bir çöküşe ihtimal verilmiyordu”

“Müttefiklerimizle ve Bakan Blinken’la çalışacağız ki Taliban üzerinde uluslararası baskı kurabilelim. Burada meşruiyet kazanma çabası bulunuyor. Çok sert önkoşullar dayatacağız. Vatandaşlara, kadınlara nasıl davranacakları belirleyici bir rol üstlenecek. 11 gün içinde bu çöküşün bu düzeyde olacağına hiçbir olanak verilmiyordu.

Afrika’da, Orta Doğu’da ve diğer bölgelerde terör örgütlerinin yükselişi durumu söz konusu. Bu terör örgütleriyle dünyanın diğer bölgelerinde de mücadelemizi sürdürüyoruz. Her türlü tavsiye ve nota geliyor bize. Afganistan’ın 11 günde düşeceğine ilişkin bir bilgi vermedi. Bir karar verdim. Fikir birliğine uyayım dedim. Fikir birliği ise şuydu: Bu olay sene sonuna doğru olur denmişti. Taliban’la bir anlaşmamız bulunuyor. Havalimanına girmelerine şimdilik izin veriyorlar ABD vatandaşlarının.

Yorumlar (0)