Beyaz Saray'dan Erdoğan'a teşekkür

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi'nden Stratejik İletişim Direktörü John Kirby, Ukrayna'dan tahıl sevkiyatı hususunda Müşterek Koordinasyon Merkezi'nin kurulmasındaki gayretlerinden ötürü Erdoğan'a teşekkür etti.

DÜNYA 26.07.2022, 23:33
Beyaz Saray'dan Erdoğan'a teşekkür

Kirby, Amerika Birleşik Devletleri'nin dış politikasındaki gelişmelere dair Zoom üzerinden Beyaz Saray basın mensuplarına brifing verdi.

Rusya'nın megakent İstanbul'daki Müşterek Koordinasyon Merkezi'nin çalışmaya başladığına dair açıklamalarının sorulması üzerine Kirby, "Müşterek Koordinasyon Merkezi'nin uygulamaya geçirildiğine dair haberleri gördük. Bu haberi büyük bir memnuniyetle karşılıyoruz." dedi.

Kirby, bahse konu merkezde yalnızca BM'nin (Birleşmiş Milletler) değil, Türkiye, Rusya ve Ukrayna'nın da temsilcileri olacağını kaydederek, burada gerçekleştirilecek işlerin yolunda gitmesinin ne denli önemli olduğunu vurguladı. 

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'a müteşekkiriz" 

Merkezin 20 milyon ton kadar tahıl sevkiyatında kullanılabileceğini ifade eden Kirby, "Müşterek Koordinasyon Merkezi'nin sevkiyata başlamasını sabırsızlıkla bekliyoruz. İstanbul'da yapılan anlaşmanın bütün taraflarının bu koşulları harfiyen yerine getirmesini bekliyoruz." yorumunda bulundu.

Kirby, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Soçi'yi ziyarette bulunacağına dair medyada çıkan haberlere de değinerek, "Bahse konu ziyaretin kapsamının yorumlanmasını Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bırakıyoruz. Rusya ve Türkiye'nin ikili ilişkileri var. Türkiye, Müşterek Koordinasyon Merkezi'nin konulması hususunun içinde." dedi.

Türkiye ve ABD'nin birçok hususta iletişim halinde olduğunu belirten Kirby, "Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in yanı sıra Cumhurbaşkanı Erdoğan'a da Müşterek Koordinasyon Merkezi'nin uygulamaya geçmesi hususunda gayretlerinden ötürü müteşekkiriz. Bunun pek de kolay bir iş olmadığını çok iyi biliyoruz, bu hususta çok çalıştılar. Şimdi bu gayretler meyvelerini verecek. Türkiye ve BM hükümetinin bu husustaki liderliğini övüyoruz." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)