Belçika’dan çalışma sisteminde yeni adım: Süreler düşüyor

Haftada 5 gün yerine 4 gün çalışma sistemini faaliyete sokan ülkeler içerisine Belçika’da girdi.

DÜNYA 21.11.2022, 17:37 22.11.2022, 10:58
Belçika’dan çalışma sisteminde yeni adım: Süreler düşüyor

Belçika'da haftalık olarak 4 gün çalışma sistemi faaliyete sokuldu. Belçika'da koalisyon yönetimini meydana getiren partilerin, çalışma yaşantısında reform ile ilgili haziran ayında gerçekleştirdiği anlaşmanın ardından düzenleme, bugün sisteme alındı.

Karşılıklı anlaşma temelinde uygulanacak

Düzenleme ile beraber çalışanlar, 4 gün kadar çalışma olanağı adına işverenden istekte bulunabilecek. Eğer, çalışan talep ederse ve işverenle ortak karar verirse haftalık 38 saat olarak belirlenen çalışma aralığını 5 gün yerine 4 güne indirebilecek. Bu olanağı değerlendirebilen çalışanlar 3 gün kadar hafta sonu iznine ayrılabilecek ya da fazladan ortaya çıkan 1 günlük izni hafta içerisinde kullanabilecek.

Bu olanağı, işverenle ortak karara varması sonucunda çalışanlar 6 ay süresince devam edebilecek. Söz konusu protokol 6 ayın ardından karşılıklı anlaşma ile sürdürülebilecek.

İş verenler ne düşünüyor?

Edinilen bilgilere göre, işverenlerin bu durumda talepte bulunan çalışanlarının isteklerini reddetme hakkı bulunuyor. Fakat kabul edilmeme durumunun haklı bir gerekçeye oturtulması talep ediliyor. Bazı kurumlar, sisteme alınan uygulamaya eleştiride bulunarak iş bölümünün 5 gün yerine 4 güne sıkıştırılmasının iş yerleri açısından sakıncalarına işaret ediyor.

Öte yandan, çalışanların uzun süreler boyu çalışmanın sonrasında evlerine giderken geçirdiği vakitle beraber çok uzun zamanla ev haricinde geçirebileceğini, bu durumun ise olumsuz yanları ortaya çıkarabileceğini ifade ediyor.

Yorumlar (0)