Beklentilerin tersi oldu: ABD ekonomisi resesyona girdi!

İkinci çeyrekte ABD ekonomisi, yüzde 0,5'lik büyüme beklentisinin üzerine yüzde 0,9 daraldı. Böylece ABD, iki çeyrek art arda daralarak resesyona girdi.

DÜNYA 28.07.2022, 16:36 28.07.2022, 16:56
Beklentilerin tersi oldu: ABD ekonomisi resesyona girdi!

Piyasalar tarafından merakla beklenen ABD büyüme verisi açıklandı. 

ABD, resesyona girdi

İkinci çeyrekte ABD ekonomisi, yüzde 0,9 daraldı. İlk çeyrekte ise ekonomi, yüzde 1,6 daralmıştı. Böylece ABD, iki çeyrek art arda küçülerek teknik açıdan resesyona girdi.

Yüksek enflasyonla mücadele kapsamında ABD Merkez Bankası, agresif şekilde para politikasında sıkılaşmaya giderken, bu daralma olarak ekonomiye yansıdı.

ABD ekonomisinde görülen daralmada, konut sabit yatırımları, özel stok yatırımları, yerel ve eyalet kamu harcamaları, federal harcamalar ile konut dışı sabit yatırımlardaki azalma etkisini hissettirdi. Aynı süreçte, ithalat, ihracat ve kişisel tüketim harcamaları arttı.

Kişisel tüketim harcamaları endeksi, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 7,1'lik yükseliş yaşadı.

Enerji ve gıda harcamalarının hesaplama harici tutulduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları endeksi, bu süreçte yüzde 4,4'lük artış yaşadı. Bu dönemde, söz konusu verinin yüzde 4,5 artış göstermesi bekleniyordu.

Dün bir basın toplantısı gerçekleştiren ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell, şu anda ABD ekonomisinin resesyonda olduğunu düşünmediğini belirtmişti.

Resesyon nedir?

Kelime anlamı olarak resesyon, 'ekonomik durgunluk' olarak biliniyor. Bir ekonominin iki çeyrek üst üste yani 6 ay boyunca daralma göstermesine teknik resesyon adı veriliyor.

Yorumlar (0)