Irkçılığı sahneledi, alkış tufanı koptu!

Samsun'daki Ondokuz Mayıs Üniversitesi Güzel Sanatlar Kampüsü'nde sahneye konulan "Çıplak Ayak" isimli oyun, seyircilerin beğenisini kazandı. Almanya'da giden bir Türk işçinin başından geçenlerin anlatıldığı oyundaki tek kişilik performansıyla alkış alan aktör Hojat Moghadam, "Kültürel farklılıklar nedeniyle hor görülen işçinin sadece kendisi değil, ailesi de eziyet çekiyor." dedi. İşte oyuncu ve yapımcının eser hakkındaki açıklamaları...

KÜLTÜR-SANAT 28.07.2022, 16:34 29.07.2022, 17:09 Hakan Öksüz
Irkçılığı sahneledi, alkış tufanı koptu!

Samsun'daki Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Güzel Sanatlar Kampüsü, önemli bir tiyatro oyununa ev sahipliği yaptı. İranlı oyuncu Hojat Moghadam'ın üstün oyunculuk performansıyla alkış alan "Çıplak Ayak" isimli oyun, bir işçinin başından geçen gerçek olaylardan esinlenlerek tiyatroya uyarlandı.

Oyunun konusu ne?

Uluslararası Çocuk Karikatürcüleri Sergisi'nden sonra başlayan oyunun yapımcılığını Hadi Heydarvash üstlendi. Aktör Hojat Moghadam'ın, aynı zamanda oyunun yönetmeni olduğu belirtildi. Oyunda, 1960'lı yıllarda işçi olarak Almanya'ya göç eden bir işçinin gerçek hayat hikayesi anlatıldı.

Hojat Moghadam ayakta alkışlandı

Oyunun ardından hem aktör Hojat Moghadam hem de Hadi Heydarvash ayakta alkışlandı. Oyunculuğuyla göz dolduran Hojat Moghadam'a tebrik yağdı. Sahneye koyduğu oyun hakkında bilgi veren Moghadam, "Bir Türk işçinin Almanya'da maruz kaldığı ırkçılığı ve bu durumun hayatını nasıl etkilediğini  sahnede anlatmak istedik. Kültürel farklılıklar nedeniyle hor görülen işçinin sadece kendisi değil, ailesi de eziyet çekiyor." dedi.

"Yabancı birisinden kendi sorunlarını dinlemeleri ilginç oldu"

İnsanlığının sınırının olmadığını anlatmak istediklerini dile getiren Moghadam, "Din, ırk ya da dil gibi farklılıklar olabilir. Bu farklılıkların aslında bizi birbirimize yaklaştırması gerekiyor. Buna rağmen birbirimize düşmanlık edebiliyoruz. Diğer insanların gözünde bu farklılıklar bizim 'öteki' olarak konumlanmamıza sebep olabiliyor. İzleyicilerin dikkatini çeken durum, yabancı birisinin bir Türk'ü canlandırması ve dili bilmemesine rağmen Türkçe konuşarak onların yaşayabileceği sorunları aktarması oldu." ifadelerini kullandı.

Yapımcı Heydarvash: Oyunun en zevkli yanı, monolog şeklinde olması!

Yapımcı Hadi Heydarvash, oyuna ilişkin görüşlerini aktardı. Oyunun temel konusunun "ırkçılık" olduğuna değinen Heydarvash, "Irkçılığın, bir insanın hayatını ne derece etkileyebileceğini anlatmak istedik." dedi. Yapımcı Heydarvash, "Eserin monolog şeklinde düzenlenmesi, oyunun en zevkli kısmı oldu." diye konuştu.

Yorumlar (0)