Bakıcılıktan olimpiyat şampiyonluğuna! Muhammed Farah'ın hikayesi...

Somali asıllı Hüseyin Abdi Kahin veya şu anki ismiyle Muhammed Farah, bakıcılığa zorlandığı yaşamından olimpiyat şampiyonu olduğu günlere ait ayrıntıları anlattı.

DÜNYA 13.07.2022, 11:44 13.07.2022, 17:09
Bakıcılıktan olimpiyat şampiyonluğuna! Muhammed Farah'ın hikayesi...

Somali asıllı İngiliz olimpiyat şampiyonu atlet Muhammed Farah, şu anki konumuna gelirken yaşamın zorluklarına rağmen kendisine çizilen kaderi aşan nadir insanlardan biri olarak değerlendiriliyor.

Bakıcılık yapmaya zorlandı

Yaşamıyla ilgili detayları anlatan Farah, gerçek isminin "Hüseyin Abdi Kahin" olduğunu, "Muhammed Farah" adının, Cibuti'den uçakla getirenlerce verildiğini aktardı.

Küçük yaşta ülkesi Somali'den ayrılmak durumunda kalan ve hiç tanımadığı bir kadın tarafından 9 yaşındayken İngiltere'ye getirildiğini söyleyen Farah, farklı bir ailenin çocuklarına bakıcılık yapmaya zorlandığını ifade etti.

Daha önceki açıklamasında, ailesiyle Somali'den mülteci olarak İngiltere'ye geldiğini ifade eden Farah, kendisi için hazırlanan ve yarın yayınlanacak olan belgeselde ise ailesinin hiç İngiltere'ye gitmediğini dile getirdi.

4 yaşındayken babasını, Somali'deki şiddet olaylarında yitiren Farah, iki kardeşi ve annesinin Somaliland'deki aile çiftliğinde yaşadığını söyledi.

"Kendimi genellikle banyoya kilitler ve ağlardım"

İngiltere'ye kendisini getiren kadının, uçakta adının "Muhammed" olduğunu söylemesini talep ettiğini aktaran Farah, yanlarında resimlerinin yer aldığı sahte seyahat evraklarının da olduğunu dile getirdi. Farah, İngiltere'ye vardıkları zaman kadının, Londra'nın batısında yer alan Hounslow'daki dairesine onu götürdüğünü ve akrabalarının iletişim verilerinin yer aldığı bir kağıt parçasını elinden aldığını belirterek, şunları söyledi:

"Gözlerimin önünde o belgeyi yırttı ve çöpe attı. O esnada başımın belada olduğunu hissettim. Karnımı doyurmak istediğim zaman, çocuk bakıcılığı ve ev işleri yapmak zorunda olduğumu aktardı.  'Bir daha aileni görmek istersen, herhangi bir şey söyleme' dedi. Kendimi genellikle banyoya kilitler ve ağlardım."

"Anladığı tek dil spor ve beden eğitiminin diliydi"

İlk yıllarda yanında yaşadığı aile, Farah'ın okula gitmesine müsaade etmedi fakat Feltham Community College'ta 12 yaşındayken 7. sınıfa kaydı gerçekleştirildi ve Farah'ın, Somali'den gelen bir mülteci olduğu okuldaki görevlilere söylendi.

Belgeselde, Farah'ın eski öğretmenlerinden biri olan Sarah Rennie, onun çok az İngilizce konuştuğuna ve okula bakımsız geldiğine, "kültürel ve duygusal olarak yabancılaşmış" bir çocuk olduğuna vurgu yaptı.

Rennie, ebeveynleri olduklarını iddia eden kişilerin hiçbir veli etkinliğine gelmediklerini de dile getirdi.

Atlet Farah'ın Beden Eğitimi Öğretmeni Alan Watkinson ise Farah ile ilgili yaptığı açıklamada, "Anladığı tek dil, spor ve beden eğitiminin diliydi." şeklinde konuştu.

Kendisi için sporun bir "can simidi" olduğunu söyleyen Farah, öğretmeni Watkinson'a sonunda geçmişi, gerçek kimliği ve çalışmak zorunda kaldığı ailesi ile ilgili bilgileri anlattı.

İngiliz vatandaşlığına başvuru yaptı

Bir atlet olarak Farah, ismini duyurduktan sonra Letonya'daki bir yarışta, 14 yaşındayken İngiliz okulları için yarışması kapsamında davet edildi fakat herhangi bir seyahat belgesine sahip değildi.

Daha sonra Watkinson, 2000’in Temmuz ayında verilen "Mohamed Farah" ismiyle İngiliz vatandaşlığına başvuru yapmasına destek oldu.

Avukat Allan Briddock söz konusu belgeselde, teknik olarak Farah'ın vatandaşlığının "yanlış beyan ya da dolandırıcılıkla elde edildiğini" aktardı.

İngiliz hükümeti, dolandırıcılıkla elde edilen vatandaşlığı yasal açıdan kaldırabilir fakat İçişleri Bakanlığından bir temsilci, aldatmacayla elde edilen vatandaşlıkta bir çocuğun suç ortağı olamayacağı öngörüldüğünden, Farah ile ilgili işlem yapılamayacağını aktardı.

"Beni kurtaran şey koşabilmemdi"

Belgeselde, toplumun kölelik algılarına ve insan ticaretine meydan okumak için hikayesini anlattığını ifade eden Farah, "Benimle aynı olayları yaşayan bu kadar fazla insan olduğunun farkında değildim. Bu durum, ne kadar şanslı olduğumun göstergesi. Beni farklı kılan ve kurtaran şey koşabilmemdi." sözlerini kullandı.

Farah, Londra'ya kendisini getiren kadın hakkında açıklama yapmaktan kaçındı.

Yorumlar (0)