1 haftalık kritik süreç: İstanbul ve Tahran’da görüşmeler başlıyor

Bugün İstanbul’da düzenlenecek olan dörtlü zirve ile tahıl koridoru müzakerelerine ev sahipliği yapan Türkiye, 19 Temmuz’da da Suriye’deki son durumu değerlendirmek üzere Tahran zirvesindeki yerini alacak.

GÜNDEM 13.07.2022, 11:56
1 haftalık kritik süreç: İstanbul ve Tahran’da görüşmeler başlıyor

İstanbul, bir kez daha tüm dünyayı yakından ilgilendiren kritik bir zirveye ev sahipliği yapıyor. Türkiye, Ukrayna, Birleşmiş Milletler ve Rusya temsilcilerinin katılacağı İstanbul zirvesinde, tahıl koridoruna ilişkin istişareler yürütülecek. Ukrayna’dan bir türlü yurt dışına çıkarılamayan tahıl stokunun özellikle ihtiyaç sahibi ülkelere sevki için büyük önem taşıyan bu zirve, dünya basını tarafından da yakından takip ediliyor.

Tahıl koridoru müzakerelerinden nasıl bir sonuç çıkacak?

Tahıl koridoru görüşmelerine ilişkin kısa süre önce açıklamalarda bulunan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, hem Ukrayna hem de Rusya kanadından olumlu mesajlar aldıklarını dile getirdi. Pazartesi günü Rus lider Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, “Tahıl koridoru konusunda bir an önce adımlar atılmalı” mesajını vermişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile de konu üzerine bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Erdoğan, Putin ve Reisi, Tahran’da bir araya geliyor  

İstanbul’daki ‘tahıl koridoru’ müzakerelerinin ardından 19 Temmuz’da bu kez Tahran’da kritik bir zirve gerçekleştirilecek. Suriye’deki son durumun ele alınacağı zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi katılacak. Türkiye, Rusya ve İran arasındaki üçlü zirve, en son 2 sene önce yapılmıştı. Gerçekleştirilecek olan görüşmelerde özellikle Suriye’ye yönelik insani yardım konusunun ele alınması bekleniyor. İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin ilk kez yer alacağı üçlü zirve, Suriye’de kıtlığın eşiğinde olan milyonlarca insan açısından hayati önem taşıyor. 

Yorumlar (0)