Avrupa Birliği'nden Rusya'ya 'Aleksey Navalnıy' yaptırımı

AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, Rus muhalif lider Aleksey Navalnıy'ın tutuklanması sebebi ile Rusya'ya yeni yaptırımlar uygulanması yönünde karar aldı.

DÜNYA 22.02.2021, 20:20 23.02.2021, 17:43
Avrupa Birliği'nden Rusya'ya 'Aleksey Navalnıy' yaptırımı

AB (Avrupa Birliği) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, 'AB Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulundu.

Rusya'nın otoriter bir vaziyet aldığını ve AB'den uzaklaştığını dile getiren Borrell, "Navalnıy'ın durumuna ilişkin olarak, kendisinin cezalandırılmasından ve tutuklanmasından sorumlu şahıslar dahil olmak üzere, Rusya'ya karşı kısıtlayıcı tedbir uygulamak hususunda siyasi bir karar aldık." ifadelerini kullandı.

Borrell, söz konusu kısıtlayıcı tedbirler için AB'nin Aralık 2020 tarihinde başlattığı 'Küresel İnsan Hakları Yaptırım Rejimi'ni ilk defa devreye soktuklarını duyurdu.

Yaptırımların hazır duruma getirilmesi için bugün itibarıyla sürecin başladığını vurgulayan Borrell, somut tekliflerin gerçekleştiğini, tedbirlerin bir hafta içerisinde hazır durumda olmasını beklediğini söyledi.



Borrell, Rusya'da madeni ve siyasi haklara ve özgürlükleri savunanlara desteklerinin devam edeceğini ifade ederek, "Aynı zamanda, ne yazık ki düşmanca tutum takınan bir komşu ile kalıcı bir biçimde karşı karşıya gelme hususunda bir geçici çerçeve tanımlamak mecburiyetindeyiz. Fakat an itibarıyla gerçek bu." dedi.

Yorumlar (0)