Anma günü öncesi Auschwitz

27 Ocak'ta 75'incisi düzenlenecek Uluslararası Holokost Anma Günü öncesi, Auschwitz toplama kampının panoramik fotoğrafları adeta dramatik olayları gün yüzüne çıkarıyor. 

DÜNYA 23.01.2020, 17:45
Anma günü öncesi Auschwitz

Auschwitz'in duvarları, kışlaları ve odaları Holokost'un güçlü hikayesini anlatıyor. Auschwitz, Nazilerin en büyük imha kampıydı ve Yahudi soykırımının güçlü bir sembolü haline geldi.

Auschwitz'in kurtuluşunun 75. yıl dönümü öncesinde çekilen AP'den Markus Schreiber'in panoramik film fotoğraflarına bir göz atıyoruz. Pazartesi günü, toplama kampından kurtulma imkanı bulmuş yüzlerce insan dünyanın dört bir yanından resmî anma töreni için Auschwitz'i ziyaret etmek için geri dönecek.

Polonya'nın Oswiecim kasabasındaki Auschwitz Birkenau (Auschwitz II) Nazi ölüm kampında, yüz binlerce insanın öldürülmek üzere gaz odalarına yönlendirildiği demiryolu rayları

Mahkumlar sıkışık, penceresiz sığır taşınan trenlerle geldi. Auschwitz'deki utanç verici rampada, Naziler zorla işçi olarak kullanabileceklerini seçtiler. Yaşlılar, birçok kadın, çocuk ve bebek ise gelişlerinden kısa bir süre sonra gaz odalarında öldürüldüler.

Bir vagon Auschwitz II kampının içindeki tren rayları üzerinde duruyor

Auschwitz I kampında inşa edilen ilk gaz odası

Auschwitz I'deki gaz odasının duvarından bir görüntü

Auschwitz I kampındaki gaz odasının yanındaki ölü yakma yeri

Gaz odaları ve krematoryumların (ölü yakma yerleri) çoğu, kitlesel cinayetlerin kanıtlarını gizlemek için kaçmadan önce Naziler tarafından havaya uçuruldu. Gözetleme kuleleri ve mahkumların soğuk, sıkışık koşullarda uyuduğu bazı kışlalar ise hala sağlam.

Auschwitz II'de mahkûmların kaldığı kışlaların tuğla taş baca kalıntıları

Auschwitz II'deki gaz odaları ve krematoryum kalıntısı

Auschwitz I'deki elektrikli ve dikenli tel çitler arasında bir gözlem ve güvenlik kulesine giden bir yol

Auschwitz II'deki bir gözlem kulesi

Aslında, Auschwitz'de bir değil iki kamp vardı. Terk edilmiş bir Polonya askeri üssünde inşa edilen Auschwitz I, Katolik rahipler ve Alman işgaline karşı olan direniş üyeleri de dahil olmak üzere Polonyalı mahkumlar için bir kamp olarak işletilmekteydi. Auschwitz II veya Birkenau ise, Yahudilerin kitlesel olarak öldürülmeleri için düşünülmüş ve Nazilerin "nihai çözümünü" hızlandırmak için yaklaşık üç kilometre uzakta inşa edilmiş çok daha büyük bir kompleksti.

Auschwitz I'deki elektrikli ve dikenli tel çitler üzerindeki "DUR!" tabelası

Auschwitz bugün aynı anda birçok şeyi simgeliyor. Bir taraftan kötülüğün bir amblemi olan Auschwitz, öte yandan tarihî bir anma yeri ve geniş bir mezarlık olarak dikkat çekiyor. Auschwitz aynı zamanda Yahudilerin, atalarına saygı göstermek için hac yaptıkları bir yer.
 

Auschwitz ölüm kampının ana girişindeki yazı, "Arbeit Macht Frei" yani "Çalışmak özgür kılar".

Yorumlar (0)