Amerikan Forbes dergisinden dikkat çeken Hakan Fidan analizi

Forbes dergisinin yayımladığı analizde Hakan Fidan'ın Türkiye'nin uluslararası ilişkilerdeki yönünü belirleyen ve büyük bir nüfusa sahip siyasetçi olduğu vurgulandı.

DÜNYA 05.06.2023, 13:13 05.06.2023, 17:01 Şeyda Gül
Amerikan Forbes dergisinden dikkat çeken Hakan Fidan analizi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni kabine üyelerini açıklamasının ardından Hakan Fidan, Dışişleri Bakanı olarak atandı. Böylece MİT Başkanlığından Türk diplomasisinin başına atanan ilk yetkili olması yabancı basında da büyük bir yankı uyandırdı. 

Geniş bir etki alanı olacak

Amerikan Forbes dergisi, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan hakkında bir analiz yayınladı. Fidan'ın istihbarat portföyünün uluslararası ilişkilere katılımını etkilediği belirtilen Forbes analizinde Türkiye'nin Dışişleri Bakanlığı'nın ABD'den Avrupa Birliği'ne, Rusya'dan Ortadoğu'ya kadar geniş bir etki alanı olacağı vurgulandı. 

Zekası ve stratejik becerisine atıf yapılan yazıda Bakan Fidan için bazen "Dr. Fidan" ifadesinin kullanıldığı görüldü. Analiz yazarı Güney Yıldız, BBC'de görev yaptığı yıllarda birçok bakan, politikacı ve devlet başkanıyla görüştüğünü belirterek bu kişilerin birçoğunun doğrudan Hakan Fidan'la çalıştığını söyledi.

Stratejik becerisi ve zekasıyla öne çıkan bir isim

Türkiye'nin küresel hamlelerine yön veren görünmeyen bir el olduğunun vurgulandığı analizde, MİT'in önemi her zaman vurgulandı. "Konuştuğum herkes Fidan'ın zekasını ve stratejik becerisini tanıyor, hatta bazıları ona Dr. Fidan diyor" diyen analiz yazarı, geniş uluslararası bağlantıları ile Fidan'ın, küresel siyasetin karmaşık dünyasında Türkiye'nin stratejik yönünü belirleyen kişi olarak öne çıktığını söyledi. Analiz yazarı Yıldız, "Onunla etkileşime giren herkes yeteneklerini doğruluyor" dedi.

Forbes analizinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tercihini Fidan'dan yana kullanarak dış politikada daha fazla istihbarata ihtiyaç duyduğunu gösterdiğinin altı çizildi.

MİT'i büyüttü

Fidan döneminde MİT'in büyüdüğünü yazan dergide "Fidan yönetiminde ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın desteğiyle MİT, istihbarat toplama ve analiz yeteneklerinin yanı sıra operasyonel yeteneklerini de artırdı ve dört kattan fazla büyüdü" ifadelerine yer verildi. 

Kanıtlanmış itibar ve tecrübe

Orta Doğu, Avrupa, Afrika ve Rusya'yı istihbarat şefi olarak gezen Fidan'ın,  daha fazla bilgi ve temas elde ettiği vurgulandı. Dergide "Şimdi Dışişleri Bakanı pozisyonunda; kanıtlanmış geçmiş itibarı ve tecrübesi, Rusya-Ukrayna ihtilafından ABD ile Çin arasında devam eden sorunlara kadar dış politikanın tüm yönleri üzerindeki etkileriyle tam olarak öne çıkabilir" denildi. 

Yorumlar (0)