Almanya ışıkları kapatıyor! Başkent Berlin karanlığa gömüldü

Almanya’nın başkenti Berlin'de elektrik ve gaz fiyatlarında yükseliş yaşanmasının ardından, enerji tasarrufu düşüncesiyle kamuya ait birden fazla binanın gece boyunca ışıkları kapatılacak.

DÜNYA 29.07.2022, 09:33 29.07.2022, 17:11
Almanya ışıkları kapatıyor! Başkent Berlin karanlığa gömüldü

Koronavirüs pandemisi etkilerinden uzaklaşmaya çalışan dünya ekonomisine ve Rusya'nın Ukrayna'ya karşı işgali ile yeni bir darbe vuruldu. Batılı ülkelerin kararları sonrasında Rusya'ya karşı uygulanan yaptırımlar, Rus tarafından büyük bir tepki ile karşılandı. Bu durum sonrasında Rusya misilleme yapmak adına enerji, doğalgaz ve gıda tedarikinde kısıtlamaya gitti.

Ülkeler önlem almaya başladı: İlk adımlar Almanya’dan

Bu olaylar sonrasında birçok ülke bu risklerden sıyrılabilmek adına farklı tedbirler almaya başladı.

Rusya’nın yaptığı enerji kesintisinden özellikle Avrupa ülkeleri nasibini aldı. Dünya üzerinde güçlü ülkeler arasında yerini alan Almanya bile, yapılan bu misilleme karşısında önlemleri sıkılaştırdı. Almanya bir yandan daha öncesinde kapattığı bazı nükleer ve kömürlü güç santrallerini tekrar devreye alırken diğer taraftan da öngörülebilir enerji krizine karşı tedbir alarak bu durumu hafifletmeye uğraşıyor.

“Enerji dikkatli kullanılmalı”

Edinilen bilgilere göre, Rusya’nın yaptırımlara karşı misilleme yaptığını aktaran Berlin Eyaleti Çevre Tüketici ve İklimi Koruma Bakanı Bettina Jarasch, “Rusya'nın Ukrayna'daki enerji ve savaş siyasetinde gösterdiği tehditler sonrasında enerjinin daha dikkatli kullanılması gerekmektedir. Bu ilk olarak kamu sektörü adına geçerli. Bu sebeple Berlin'de sorumlusu olduğumuz binaları bundan sonra ışıklandırmayacağız" şeklinde ifade etti.

Jarasch, bu şekilde enerji tasarrufuna destek olacaklarını söyledi.

Yüzlerce binanın ışıklandırması kapatılacak

Yapılan açıklamada hangi kamu binalarının karartılacağı da açıklandı. Bu binalar içerisinde, St. Marien kiliseleri, St. Nikolai, Charlottenburg Sarayı, Zafer Anıtı, Yahudi Müzesi, Berlin Belediye Binası, Berlin Belediye Binası, Berlin Katedrali, Devlet Operası ve köprü ile birçok heykel gibi yaklaşık 200 kadar yapının, kademeli bir şekilde 3-4 hafta sürecek şekilde ışıklandırmalarının kapatılacağı kaydedildi.

Hannover enerji tüketimini yüzde 15 azaltacak

Bu tedbirler yalnızca başkenti etkilemedi. Hannover şehrinde de enerji tasarrufu adına buna benzer tedbirler alındı.

Alınan önlemler ise şu şekilde, fıskiye ile çeşmelerin kapatılması, spor salonlarının derecesinin 15 santigrat olması ve buralarda sıcak suyla duş alınmaması, yüzme havuzlarının gaz ile ısıtılmaması, şehirde birçok yapının ışıklandırılmasının kapatılması, lavabolarda sıcak su kullanılmaması, havalandırma ve kalorifer daha az çalıştırılması, kreşlerde sıcaklığın 20 santigrat derece tutulması ve 1 Ekim-31 Mart tarihleri dışında kamu binalarının ısıtılmaması gibi önlemler bulunuyor.

Amaçlarının enerji tüketimini yüzde 15 kadar düşürmek olduğunu ifade eden Hannover Belediye Başkanı Belit Onay, öngörülebilir gaz kıtlığına yönelik tedbir aldıklarını aktardı.

Yorumlar (0)