Alman basını ırkçı terör saldırısını böyle verdi!

Alman basını, Hanau'da gerçekleşen saldırıyı ana manşetten verdi. Gazetelerin büyük kısmı, yaşanan olayı "terör saldırısı" olarak niteledi.

DÜNYA 21.02.2020, 14:38 21.02.2020, 14:53
Alman basını ırkçı terör saldırısını böyle verdi!

Almanya'da geçtiğimiz gece gerçekleşen ırkçı saldırı, bugün Alman basınının gündemine oturdu. Gazetelerin çoğu saldırıyı "terör saldırısı" olarak nitelerken düzenlenen anma törenlerini aktardı.

Frankfurter Rundschau gazetesi, ırkçı saldırıyı "Terörün zamanı" başlığıyla verirken son saldırının bir süredir yaşanan olayların bir devamı olduğunu belirtti. Gazete, saldırıya toplam 6 sayfa ayırdı ve saldırının kurbanlarıyla ırkçı saldırgan hakkındaki bilgileri okurlarıyla paylaştı.

Ekonomi gazetesi olan Handelsblatt, olayı "Almanya’da sağcı terör" olarak aktardı ve Almanya'nın bu saldırıdan nasıl bir ders çıkarabileceğini tartıştı.

Almanya'nın en büyük gazetelerinden olan Bild, başlığını "Almanya sizin için ağlıyor" olarak belirledi ve hayatını kaybedenler için "10 terör kurbanı" ifadelerini kullandı. Gazetenin ikinci sayfasında ırkçı saldırıyı düzenleyen kişi hakkında "Terörist, annesini de öldürdü" başlığı yer alırken olayın nasıl gerçekleştiği detaylı bir şekilde okuyuculara aktarıldı. Bild'in haber yorumu bölümünde ise nefretin var olduğunu söylemenin ve bundan şikayet etmenin yetmediği belirtilirken daha sert yasaların çıkarılması ve aşırı sağcıların güvenlik ekipleri tarafından daha yakın takibe alınması gerektiği ifade edildi.

Welt gazetesi, saldırıyı gerçekleştiren kişi hakkında "Derin ırkçı düşüncelere sahip fail" ifadelerini kullanırken gazetenin hiçbir yerinde "terör eylemi" veya "terörist" ifadesi kullanmadı. Federal Başsavcı Peter Frank’ın saldırıyı gerçekleştiren terörist için kullandığı ifadeleri manşetten veren Welt, saldırgan hakkında "9 göçmen kökenliyi öldüren Alman", "Atıcılık sporunu yapan kişi", "seri katil" veya "zanlı" şeklinde ifadeler kullandı.

Welt, "terör" kelimesini "Savunabilen demokrasi" başlığıyla yapılan yorumda kullanırken "Hanau’daki terör sessiz bırakıyor. Ancak yeniden konuşmak gerekiyor. Öfkeyi değil, aklı ön plana koymak önemli" dedi.

Tagesspiel gazetesi ise saldırıyı "Irkçı suikast, Almanya’yı şoke etti" başlığıyla okurlarına sundu. Gazetenin haberinde ülkede 40 yıl sonra gerçekleşen en ağır terör saldırısından sonra ülkedeki siyasetçilerin aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisini suçladığı aktarıldı. Haberde ırkçı teröristin kimse fark etmeden radikalleştiği belirtilirken eski Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Martin Schulz'un yaşanan saldırıdan dolayı şok olduğu ve ülkede "bir terör dalgası" yaşandığını söylediği belirtildi.

Yorumlar (0)