Aliyev, Azerbaycan ile Türkiye’nin küresel ve bölgesel rolünü değerlendirdi

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türkiye'nin ve ülkesinin ilerleyen yıllarda yalnızca bölgede değil küresel olarak da daha ciddi rol oynayacağını ifade etti.

DÜNYA 21.07.2023, 17:23 21.07.2023, 17:45
Aliyev, Azerbaycan ile Türkiye’nin küresel ve bölgesel rolünü değerlendirdi

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Karabağ'ın sembol şehri olan Şuşa'da organize edilen "4. Sanayi Devrimi Döneminde Yeni Medya" konulu Global Media Forumu'un açılış programında konuşma yaptı.

Konuşmasına, Azerbaycan ile Türkiye arasındaki ilişkilere değinerek başlayan Cumhurbaşkanı Aliyev, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la kişisel dostluğunun, bölgesel istikrar ve kalkınma için önemli bir etken olduğunu dile getirdi.

‘‘Azerbaycan ile Türkiye ilişkileri kardeşlik ve dostluk üzerine kurulu’’

Aliyev, Azerbaycan ve Türkiye halklarının ilişkisinin de uzun süreli, kardeşlik ve dostluk temeli üzerine kurulduğunu, her iki ülkenin de bu temel üzerinde geliştiğini ve birbirlerini desteklediğini söyledi.

2. Karabağ Savaşı'nın başından beri Türk halkı ve devletinin Azerbaycan devleti ile omuz omuza olduğunu vurgulayan Aliyev, sözlerine şu şekilde devam etti:

‘‘Türk kardeşlerimizin desteği bizim için çok önemli’’

"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın savaşın ilk anlarında yaptığı 'Azerbaycan yalnız değildir' şeklindeki açıklaması, bizim için çok büyük bir destek oldu. Biz, 44 gün süren savaş döneminde Türk kardeşlerimizin manevi desteğini hissettik. Cumhurbaşkanı Erdoğan, birkaç kere açık şekilde Türkiye'nin konuyla ilgili tutumunu beyan etti. Diğer devlet yetkilileri ise konuya ilişkin kendi görüşlerini paylaştı. Bu durum bizim için çok büyük manevi ve siyasi destek oldu."

‘‘Şuşa Beyannamesi devletimiz için bir servettir’’

Zaferin ardından Türkiye ile Şuşa Beyannamesi'ni imzalayarak ilişkilerini müttefiklik düzeyine çıkardıklarına işaret eden Aliyev, "Şuşa Beyannamesi bizim devletlerimiz için büyük bir servet ve başarıdır. Söz konusu beyanname bize yeni ufuklar açtı" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de yapılan cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerine de değinen Aliyev, "Kardeşim Erdoğan'ın tekrar cumhurbaşkanı seçileceğine hiçbir şüphem yoktu. Çünkü Erdoğan, 20 yıllık yönetimi döneminde, devletine sadakatini defalarca kez göstermiştir. Bugün Türkiye, global lider ülkelerden biridir. Ayrıca Türkiye'nin uluslararası nüfuzu da yıldan yıla artıyor. Azerbaycan'da, Erdoğan’ın yeniden cumhurbaşkanı seçilmesine memnun olmayan birisini bulmak çok zor. Önümüzdeki 5 yıl içinde de sıkı iş birliğimizi devam ettireceğiz" diye konuştu.

‘‘Azerbaycan, Türkiye’nin izlediği politikaları takdir etmektedir’’

Bölgede ve dünyada durumun değiştiğine dikkat çeken Aliyev, "Güney Kafkasya'da bu durumu istikrara kavuşturmalıyız. Sürdürülebilir bir barış elde etmeliyiz. Gelecek yıllar için güvenlik temini edilmelidir. Hem bölgemizde hem de global konularda Türkiye'nin rolü çok önemlidir. Türkiye, istikrarlı rol oynuyor. Türkiye'nin politikası bölgesel güvenliğin temin edilmesine ve istikrar sağlanmasına yöneliktir. Azerbaycan da bu politikayı takdir etmektedir" dedi.

Aliyev, kendisinin Türkiye'ye, Erdoğan'ın da Azerbaycan'a, yaptığı ziyaretlerden bahsederek, "Bütün konuları açıklamak istemiyorum ama Türkiye ve Azerbaycan önümüzdeki yıllarda yalnızca bölgede değil global olarak da daha önemli rol oynayacaktır" ifadelerini kullandı.

3 gün devam edecek forumda, 50 ülkeden 250'den fazla katılımcı bulunuyor.

Yorumlar (0)