ABD’de referandum: Kansas’ta kürtaj yanlıları sandıkta cevap verdi

Kürtaj hususu ile ilgili gerçekleştirilen referandumda, Kansas’ta hayatını sürdüren kişiler kürtaj hakkının sonlandırılması konusundaki düzenlemeye yönelik yüzde 60 oranında hayır oyu verdi.

DÜNYA 04.08.2022, 16:57 04.08.2022, 16:59
ABD’de referandum: Kansas’ta kürtaj yanlıları sandıkta cevap verdi

ABD’de kürtaj yasağı ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Konu ile ilgili olarak Kansas’ta referandum düzenlendi. Edinilen bilgilere göre, açılan sandıkların büyük bir oranında, kürtaj hakkının korunmasını engelleyen, eyalet anayasasında değişiklik yapılması istenen düzenlemeye yüzde 60 oranında hayır oyu kullanıldığı belirlendi.

Tepki gösterildi, sandığa taşındı

Yoğunlukla Cumhuriyetçi partiye daha yakın kişilerin yer aldığı eyalette, kürtaj hakkının korunması hakkında alınan karar, insanların Yüksek Mahkemeye verdiği tepki şeklinde değerlendiriliyor.

Kansas’ta gerçekleştirilen referandum, haziran ayında ABD Yüksek Mahkemesi’nin kürtaj hakkını koruma altına alan Roe-Wade kararını bozmasının ardından bu halk tarafından yapılan ilk oylama olması sebebiyle büyük bir önem taşıyor.

Ne olmuştu?

24 Haziran tarihinde, ABD Yüksek Mahkemesi tarafından ülke çapında kürtaj hakkının anayasal şekilde koruması altında olan 1973 senesi Roe-Wade hükmünü 9 yargıçtan 6’sının oyu ile iptal etmişti.

Alınan karar sonrasında kürtaj anayasal bir hak olarak görülmekten çıkarılmış, bu husustaki diğer yasalar eyaletlerin kendi düşüncesine bırakılmıştı.

Yorumlar (0)