ABD ile Güney Kore arasında 'kıldan tüyden' mesele!

ABD ile Güney Kore, Büyükelçi Harry Harris’in bıyıkları sebebiyle "diplomatik bir anlaşmazlık" yaşıyor. Güney Koreliler, bıyığın "hakaret" olduğu görüşündeyken, Harris’in Japon kökleri de tartışmayı alevlendiriyor.

DÜNYA 17.01.2020, 15:03
ABD ile Güney Kore arasında 'kıldan tüyden' mesele!

ABD'nin Güney Kore Büyükelçisi Harry Harris, bıraktığı ince bıyık sebebiyle konuk olduğu ülke yetkililerini huzursuz etti. 

Bıyık, Güney Korelilere Japon sömürgesi altındaki dönemi hatırlatıyor

Güney Koreliler, Harris’in Japonya’ya dayanan kökeninin ve bıraktığı bıyığın kendilerine "Japon sömürgesi altındaki dönemi" hatırlattığını ifade ediyor.

"Hayatımdaki yeni dönemi simgeliyor"

Kökenleri sebebiyle eleştirilen Harris ise "hayatındaki yeni dönemi simgelemesi için bıyık bırakmaya karar verdiğini" belirtti.

"Daha uzun olmaya çalıştım ama artık olamam"

Korea Times gazetesine konuşan diplomat, "Askeri görevli olduğum yaşamımla diplomat olduğum yeni hayat arasında bir mola vermek istedim. Daha uzun olmaya çalıştım ama artık olamam, dolayısıyla daha genç olmayı denedim, onu da yapamadım. Ancak bıyık bırakabilirdim, ben de öyle yaptım" dedi.

"Koreliler beni bıyık konusunda ikna etsin"

Güney Korelilerin kendisini bıyık konusunda ikna etmesi gerektiğini söyleyen Harris, "Ben neysem oyum. Tüm söyleyebileceğim şu ki, aldığım her karar ABD'nin Kore Büyükelçisi olduğum gerçeğine dayanıyor, Japonya’nın Kore elçisi olduğuma değil" diye konuştu.

Büyükelçiden çok bir "genel vali" görünümünde

Gazete ise, diplomatın bıyıklarının "ABD’nin Güney Kore’ye karşı saygısız ve hatta zorlayıcı imajıyla" özdeşleştirildiğini yazdı.

63 yaşındaki Harry Harris, bir büyükelçiden çok, "sömürge döneminin Japon genel valileri" gibi davranmakla eleştiriliyor. 

Japon anne, ABD askeri bir babadan dünyaya gelen Harris, ABD Pasifik Komutanlığı'na liderlik eden ilk Asya kökenli Amerikalı oldu. 

Yorumlar (0)