ABD'de kriz derinleşiyor

ABD Kongresinin alt kanadı olan Temsilciler Meclisinde gerçekleştirilen altıncı tur oylamada 201 oyda kalan Cumhuriyetçiler, başkan seçmek için yeterli desteğe yine ulaşamadı.

DÜNYA 05.01.2023, 01:32
ABD'de kriz derinleşiyor

8 Kasım 2022 tarihindeki ara seçimlerin akabinde Cumhuriyetçilerin çoğunluğu elde ettiği Temsilciler Meclisinde başkan seçme krizi sürüyor.

Gerçekleştirilen altıncı tur oylamada, Kevin McCarthy yine 201 oyda kaldı ve kendisine destek sağlamamakta ısrarcı olan 20 Cumhuriyetçi milletvekili, oyunu Byron Donalds'dan taraf kullandı.

212 Demokrat mensubun tümü Hakeem Jeffries için oy kullanmayı sürdürüyor. 

Bir vekil ise hiç kimseye oy vermedi.


(McCarthy)

Cumhuriyetçiler bölündü

ABD Temsilciler Meclisinde son 100 senedir ilk defa gerçekleştirilen altı oylamada da yeterli çoğunluk sağlanamadığı için başkan seçilemiyor.

Eski ABD Başkanı Trump'ın sıkı destekçileri olan bir grup Cumhuriyetçi mensup, Donald Trump'ın 'McCarthy'e oy verin." çağrılarına karşın aksi yönde oy kullanmayı sürdürüyor.



Başkan seçilene dek oylamalar sürecek


Ülkede temsilciler meclisi başkanı, başkan ve başkan yardımcısının ardından protokolde üçüncü sırada olması yönünden büyük önem arz ediyor.

Temsilciler Meclisi, başkan seçimi yapmadan işlemeye başlayamıyor. Vekillerin yeni başkanın seçilebilmesi için gerekli çoğunluğu elde edene değin oylamayı sürdürmesi bekleniyor.

Yorumlar (0)