AB'den Türkiye açıklaması

AB, ülkemiz ile samimi bir diyalog sürdürme, sağlık, göç, terörle mücadele, iklim ve bölgesel hususlar gibi ortak fayda alanlarında iş birliği yapma yönündeki kararlılığının altını çizerken, hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı, demokrasi ve ekonomi gibi alanlarda ve Maraş hususundaki eleştirilerini tekrarladı.

DÜNYA 15.12.2021, 01:26
AB'den Türkiye açıklaması

Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin AB işleriyle ilişkili bakanları, 2021'in Genel İşler Konseyi Toplantısı'na katılmak üzere Brüksel'de buluştu.

Bakanlar, 16 Aralık tarihinde düzenlenecek olan Avrupa Birliği Liderler Zirvesi için hazırlıklar yaptı, AB'nin yeni yıldaki gündem maddelerini masaya yatırdı ve AB'nin genişlemesine ilişkin son durumu yorumladı.

Toplantının ardından yayımlanan sonuç bildirisinde ülkemize ilişkin değerlendirmeler de bulundu.

AB'nin ülkemiz ile iş birliği ve karşılıklı çıkara dayalı bir ilişki geliştirmeyi arzuladığının anımsatıldığı bildiride, "Türkiye, aday ülke konumunu koruyor ve çok sayıda ortak ilgi alanında önemli partner olmayı sürdürüyor." denildi.

Doğu Akdeniz

Bildiride, Avrupa Birliği Konseyi'nin Doğu Akdeniz'de gerilimin azaltılmasından dolayı memnuniyet duyduğu, bunun devam etmesinin önemine vurgu yapıldığı ve AB'nin ülkemiz ile ortak fayda alanlarında orantılı, tersine çevrilebilir ve aşamalı ilişki kurmaya hazır durumda olduğu hatırlatıldı.

Mülteci meselesi

Bildiride, şöyle denildi:

"Konsey, samimi ve açık bir diyalog devam ettirmekte, ortak problemleri masaya yatırmakta ve halk sağlığı, iklim, göç, terörle mücadele gibi ortak fayda alanlarında iş birliği yapmakta kararlıdır.

Konsey, Türkiye'nin 4 milyon mülteciye ev sahipliğinde bulunma gayretlerini takdirle karşılıyor. AB bu husustaki yardımlarını zamanında sağlayacaktır. 

Bildiride, Türkiye-AB göç mutabakatının netice vermeyi sürdürdüğü kaydedilirken, ülkemize, Rum Kesimi'ni de kapsayacak biçimde mutabakatı ayrım yapmadan ve eksiksiz uygulanmasını sağlamaya yönelik çağrıda bulundu.

Ülkemize hukukun üstünlüğü, demokrasi, ifade hürriyeti, yargının bağımsızlığı gibi hususlarda eleştirilerde bulunulan bildiride Türkiye'nin ekonomisinin gidişatına ilişkin endişelerden de bahsedildi.

Gümrük Birliği

Söz konusu bildiride, Gümrük Birliği'ne ilişkin olarak, şu ifadeler kullanıldı:

"Konsey, Türkiye'nin Türkiye-AB Gümrük Birliği çerçevesindeki yükümlülüklerinden devamlı olarak sapmasını üzülerek karşılar ve buna uygun bulunmayan ticaret engellerinin zaman kaybetmeden kaldırılması gerektiğini anımsatır."

Ayrıca ülkemize dış politika hususlarında Avrupa Birliği ile uyumlu davranma çağrısında bulunuldu ve 'Türkiye'nin AB'ye katılım müzakerelerinin durma noktasında olduğu' belirtildi.

Maraş meselesi

Maraş hususuna da değinilen bildiride, şöyle denildi:

"Konsey, Türkiye'nin Maraş'a ilişkin olarak BMGK Kararları'na aykırı olan eylemlerini kınar. Maraş'ın saygınlığının önemini ve BMGK'nin kararlarına tam olarak saygı gösterilmesi gerektiğini anımsatır. Konsey, bahse konu eylemlerin ve Ekim 2020 tarihinden beri Maraş'ta atılan bütün adımların geri alınmasını istemektedir."

Yorumlar (0)