AB'den '18 Mart mutabakatı yenilensin' talebi

AB (Avrupa Birliği) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, ülkemiz ile AB arasındaki Suriyeli sığınmacılar ve göç konulu 18 Mart mutabakatının uygulamasının sürmesi gerektiğini, ileride mutabakatın yenilenmesini talep edeceklerini söyledi.

DÜNYA 15.03.2021, 23:18 16.03.2021, 16:23
AB'den '18 Mart mutabakatı yenilensin' talebi

Borrell, AB içişleri ve dışişleri bakanlarının göç hususunda gerçekleştirdiği gayriresmi toplantının akabinde basın mensuplarının sorularını cevapladı.

AB ile Türkiye arasında 18 Mart 2016 tarihinde imzalanan sığınmacılar ve göç konulu mutabakatın yenilenmesi hususundaki görüşü sorulan Borrell, mutabakatın halihazırda geçerli olduğunu ve uygulanmasının sürmesi gerektiğini dile getirdi.

AB, 18 Mart mutabakatının devam etmesini istiyor

Mutabakatın Türkiye ile iş birliği ve göç hususunda ana çerçevede durması gerektiğini belirten Borrell, karşılıklı güvene dayalı bahse konu anlaşma çerçevesinde her iki tarafın da gayretlerinin devam etmesini istedi.

Borrell, "Anlaşma çok eleştirildi fakat somut neticeler ortaya koydu. Böylelikle, daha az insan yaşamını yitirdi. Düzensiz hudut geçişlerinde azalma görüldü. Türkiye'de bulunan göçmenlerin ve mültecilerin durumu iyileşti. Sayılar ortada. Türkiye'de bulunan mülteciler için yaklaşık olarak  6 milyon avroyu (54 milyar lira) sözleşmeye bağladık." ifadelerini kullandı.

"Can kayıplarının ve düzensiz göçün önlenmesi ve Türkiye'nin üstündeki yük sebebi ile desteklenmesi ortak çıkarımızdan bir tanesi." diyen Borrell, söz konusu anlaşmanın Avrupa Birliği kurumları ve üye devletler arasında da ele alınacağını, ardından yenilenmesi için Türkiye ile de görüşme gerçekleştireceklerini bildirdi.

Yorumlar (0)