100 bini aşkın ölü balık bulundu

Fransa açıklarında 3.000 metrekareye yayılmış vaziyette 100.000'i aşkın ölü mavi mezgit balığına rastlandı.

DÜNYA 05.02.2022, 21:59 07.02.2022, 09:04
100 bini aşkın ölü balık bulundu

Atlas Okyanusu'nun yüzeyi çok sayıda ölü balıkla kaplandı. Ülkenin batısında yer alan Biscay Körfezi'nde dünyadaki en büyük 2'inci balıkçı trolü Margiris Gemisi'nden 100.000'i aşkın ölü mavi mezgit balığı denize döküldü. Denizdeki canlıları korumak amacıyla çalışmalar yapan Sea Shepherd adlı sivil toplum kuruluşunun Fransa ofisi, ölmüş vaziyetteki balıkların ülkenin Atlantik Okyanusu'ndaki kıyısında yaklaşık olarak 3.000 metrekarelik bölgeye yayıldığını duyurdu ve olaya sert bir dille tepki gösterdi. Gerçekleştirilen açıklamada, "Biscay Körfezi'nde an itibarıyla yaşanan durum bu. Dünyadaki en büyük 2'inci trol balıkçı teknesi olan Margiris de dahil olmak kaydıyla bölgede 4 tane trol gemisi faaliyet göstermekte.” denildi.

Gemiler suçlandı

Sea Shepherd'e göre söz konusu balıklar, 4 gemi tarafından bölgede işletilmekte olan endüstriyel balıkçılığın kurbanları oldu. Sea Shepherd lideri Lamya Essemlali, bahse konu balıkların hedeflenmediğini, büyük ağlara yakalandıklarını ve gemide yer kaplamasınlar diye denize döküldüklerini öne sürdü.

Suçlamalar reddedildi

Suçlanan 4 gemiden biri olan Margiris ise olayın 'kaza' olduğunu iddia etti. Söz konusu açıklamada, "Gemideki ağın ucundaki yırtık sebebiyle bir miktar mavi mezgit denize döküldü. Avrupa mevzuatları doğrultusunda her şey seyir defterine yazılmış ve rapor edilmiştir. Ağ yırtılması neticesinde meydana gelen sızıntı 'çok ender görülen' bir olaydır." denildi. 

Fransa makamlarından tahkikat talebi

Denizcilik Bakanı Annick Girardin ise söz konusu balıklara ait görüntüleri 'şoke edici' olarak tanımlayıp, tahkikat açılması yönünde talimat verdi. Girardin, bu olayın seyir defterine kaydedildiğini teyit ederken, yine de idari tahkikat talebinde bulundu. Girardin, kişisel sosyal medya hesabı üzerinden gerçekleştirdiği paylaşımda, "İhlalin ispatı durumunda sorumlu olan armatör hakkında yaptırım uygulanacaktır.” sözlerini sarf etti.

Yorumlar (0)