Starship için aylar kaldı

Elon Musk, uzay seyahatleri için dizayn edilen yeni Starship roketinin iki üç ay içinde fırlatılabileceğini açıkladı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 31.12.2019, 16:56
Starship için aylar kaldı

Test esnasında infilak etmesiyle gündeme gelen Starship ile ilgili tartışmalar devam ederken, Elon Musk Twitter hesabından yapımı henüz tamamlanmamış yeni roketin görüntülerini paylaştı. Musk, bu roketin, inşa etmeyi hedefledikleri 20'ye yakın farklı prototipten bir tanesi olacağını ifade etti.

İyileştirmeler yapılacak

BBC Türkçe'de yer alan habere göre Musk, "Şimdi Starship SN1'i inşa ediyoruz. SN20'ye ya da Starship V1.0'a kadar geliştireceğimiz her prototipte küçük iyileştirmeler yapacağız." dedi.

Paylaşılan görüntüde roketin yakıt tankının üstüne konumlandırılacak kubbeye benzeyen üst kısmı üzerindeki çalışmaların devam ettiği anlaşılıyor. Kasım ayında yapılan testlerde yaklaşık 10 metre yükseklikteki bu kısım patlamıştı.

Şirketin geliştirdiği ilk prototip olan Starship Mk1, 20 Kasım'da Teksas'ta yapılan basınç testleri esnasında infilak etmişti.

Fırlatma başına 5 milyon dolar

Roketin son versiyonunun uzaya kargo ve yolcu taşıması planlanıyor.

Yapımı tamamlandığında yüksekliği 118 metreye varacak olan Starship sistemi 100 yolcu ve 100 tona kadar kargo taşıma kapasitesine sahip olacak. Tekrar kullanılabilecek biçimde tasarlanan roketin her fırlatılışı 5 milyon dolara mal olacak. Bu sistemin uzaya kargo ve yolcu taşıma maliyetini onda bir ila yüzde bir oranında düşürebileceği düşünülüyor.

Elon Musk, eylül ayında, Starship'i 2020 ortasında fırlatmayı umut ettiklerini ve gelecek yılın sonuna kadar yolcu taşımaya başlayabileceklerini duyurmuştu.

Ay'ın etrafında yapılacak ilk yolculuğun müşterileri arasında Japon milyarder Yusaku Maezawa da yer alıyor. Maezawa'nın bu yolculuk için SpaceX'e ne kadar ödeme yaptığı ise açıklanmadı.

Yorumlar (0)