Gezeravcı uzaydan seslendi: "Dünya'ya bakınca ilk orayı gördüm"

Astronot Alper Gezeravcı, Axiom Uzay şirketinin canlı yayınında soruları yanıtladı. Uzayda yaşadığı hisleri anlatan Gezeravcı, "Yerçekimsiz ortam muhteşem." dedi. İşte Gezeravcı'dan açıklamalar...

BİLİM-TEKNOLOJİ 25.01.2024, 09:44 Hakan Öksüz
Gezeravcı uzaydan seslendi: "Dünya'ya bakınca ilk orayı gördüm"

Uluslararası Uzay İstasyonundan Axiom Uzay şirketinin canlı yayınına katılan astronot Alper Gezeravcı, uzayda yaşadığı hislerden bahsetti. 

"Uzayda uçmak için kanada ihtiyaç duymuyorsunuz." diyen Gezeravcı, "Sınırlama yok, tüm alanı kullanabiliyorsunuz. Normal şartlarda ayaklarınızın altında olan zemin, şimdi dört bir yanınızı sarıyor. Dünya'dan ayrılıp istasyona ayak bastığımız ilk an dahil hepsi harikaydı." ifadelerini kullandı.

"İlk kez Dünya'ya bakınca şans eseri orayı gördüm"

Türkiye'nin ilk astronotu olarak tarihe geçen Gezeravcı, uzayda ilk olarak hangi manzarayı gördüğünü anlattı. Gezeravcı, "Şans eseri o sırada Avrasya üzerinde bulunuyorduk. Maviliğin ortasında elmas gibi parlayan adaları gördüm. Bulutların beyazı ve mavi deniz ile renk uyumu içindeydi manzara. O anda Dünyanın eğimini de fark ettim." ifadelerini kullandı. 

"Bazen sağa sola çarpsak da..."

Yerçekimsiz ortama alışmak için çabaladıklarını vurgulayan Alper Gezeravcı, "Uzay mesaimiz, ilk andan itibaren başlamıştı. Titizlikle hazırlanmış programımızı ilk andan beri uygulamaya koyduk. Deneylerimizi için oldukça iyi hazırlanmıştık. Uzay istasyonunda bulunan mürettebat, bir hayli rahat hareket edebiliyordu. Onlar kadar rahatlamak için çaba göstermek gerekiyor, biz de çok çalışıyoruz. Bazen sağa sola çarpsak da yerçekimsizlik hissi harika." dedi.

Uzaya götürdüğü şeyleri açıkladı

Dünya'dan hangi objeleri uzaya getirdiğini de anlatan Gezeravcı, "Yörük kültürüne ait bazı sembolleri getirdim. Onun dışında bayrağımızı, ailemin fotoğraflarını ve ilk göreve başladığım hava kuvvetlerimdeki filomun armasını yanıma aldım." diye konuştu.

Yorumlar (0)