Uzaydan ilk bağlantı Erdoğan ile: “Son olmayacaksın”

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, uzaya yapılan heyecan verici yolculuğunun ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilk görüşmesini gerçekleştirdi. Gezeravcı'nın Uzay İstasyonu'ndaki görevi boyunca Türkiye ile en az 7 kez iletişime geçeceği belirtiliyor.

GÜNDEM 22.01.2024, 15:48 22.01.2024, 16:12 Buse Önder
Uzaydan ilk bağlantı Erdoğan ile: “Son olmayacaksın”

Gezeravcı, 19 Ocak'ta Florida'dan başarıyla fırlatılan Dragon kapsülüyle gerçekleştirdiği uzay yolculuğu sonrasında Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) kenetlendi. Görev süresince Türkiye ile en az 7 kez iletişim kuracak olan Gezeravcı'nın, bu önemli anlarda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile gerçekleştirdiği görüşme, Türk halkını gururlandırdı.

Gezeravcı'nın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile gerçekleştirdiği ilk görüşmede duygularını paylaşan astronot, "Bu görevde ülkemi temsil etmenin gururunu yaşıyorum. Ortama çok hızlı bir şekilde uyum sağladım. Herhangi bir aksaklık olmadan çalışmaları sürdürüyorum. Burada deneyler yapıp sonuçları ülkemize getireceğim" ifadelerini kullandı.

‘En iyi aday sendin’

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Gezeravcı'ya, "Bu görev için en iyi aday sendin. Eminim zorlu bir yolculuk tecrübesi yaşadın. Deneylerin başarıyla tamamlanmasını ümit ediyorum." şeklinde destekleyici sözlerle yanıt verdi.

Erdoğan ayrıca, "İnsanlı ilk uzay misyonumuzun bir bilim misyonu olması bizim için çok değerli. Böylelikle bilim literatürüne önemli katkılar sağlayacak çalışmalara Türk bilim insanları katkı sağlamış olacak" dedi.

‘Vücudumuzda bazı belirgin değişiklikler oldu’

Gezeravcı, uzayda geçirdiği süre boyunca yer çekimsiz ortamın vücuda etkilerini paylaşarak, "Yer çekimsiz ortamda bulunmak çok farklı bir deneyim. Vücudumuzda uzaya çıktığımız ilk andan itibaren bazı belirgin değişiklikleri hemen hissetmeye başladık" şeklinde bilgi verdi.

Astronot, uzay istasyonundaki görevinin bilimsel deneylerin yanı sıra vücut üzerindeki etkileri de incelemeyi içerdiğini belirtti.

‘İlk astronot sensin ama son olmayacaksın’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Çocuklarımızın uzaya olan merakı artacak. Senin izinden gidecekler. İlk astronotumuz oldun ama son olmayacaksın. Sayılı ülkeler arasında yerimizi aldık. Bu yolculuğumuz devam edecek" diyerek, Türkiye'nin uzaydaki başarı hikayesine vurgu yaptı.

Yorumlar (0)