El Nino hava olayı Türkiye'yi etkiledi mi?

El Nino hava olayı, bu sene yaz aylarında rekor sıcaklıkların görülmesini sağladı. Meteoroloji uzmanı Prof. Dr. Hasan Tatlı, El Nino'nun Türkiye'yi etkileyip etkilemediğine açıklık getirdi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 26.09.2023, 12:34 26.09.2023, 14:57 Hakan Öksüz
El Nino hava olayı Türkiye'yi etkiledi mi?

Pasifik Okanusu'nda bu yıl ortaya çıkan El Nino hava olayı, dünya genelinde sıcaklıkların artmasına neden oldu. El Nino nedeniyle hava sıcaklıklarında rekor üstüne rekor kırıldı. Özellikle Pasifik Okanusu'na kıyısı bulunan yerlerde ısı artışına yol açan El Nino, İspanyol dilince "erkek evlat" manasına geliyor. 

"Genelde aralık ayında zirve yapıyor"

Bu yaz etkili olmaya başlayan El Nino hava olayıyla ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Hasan Tatlı, "Dünyanın iklim düzeninde ciddi değişikliklere neden oldu. Bu hava olayı her 2 ila 7 yılda bir etkili oluyor. Genelde aralık ayında zirve yapıyor. Ortalama süresi ise 9 ila 12 ay arasında. " dedi.

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi olan meteoroloji mühendisi Tatlı, "ABD'nin kuzeyinde etkisini gösteren jet stream denilen kutup jet akımı rüzgarları, beraberinde yağışı da götürüyor. Bununla birlikte El Nino'nun da etkisiyle güneye inen rüzgarlar, burada yağış bırakıyor. Yağış bıraktıktan sonra etkili olmaya devam eden bu rüzgarlar, beraberinde kuraklık ve yangınlara sebebiyet veriyor." ifadelerini kullandı.

"Türkiye ile çevresinde etkili olduğuna dair kanıt yok"

Türkiye ile çevresinde El Nino'nun etkili olduğuna dair bilimsel bir kanıtın bulunmadığını aktaran Prof. Dr. Hasan Tatlı, "El Nino'nun daha çok Avustralya'nın kuzey doğu kesimleri, Afrika Boynuzu ve Orta Asya'yı etkilediğini biliyoruz. Bu hava olayı, Pasifik Okyanusu'nun doğusundaki deniz suyunun ısınmasını sağlıyor. Döngüyü tersine çeviriyor. Bu nedenle hava normalden fazla ısınıyor. Buna 'sıcaklık anomalisi' deniliyor. Muson rüzgarları da ticaret rüzgarları da El Nino etkisiyle zayıflamış durumda. Bu değişimler, sıcaklık anomalilerine yol açıyor." dedi.

"Aşırı hava olayları, El Nino ile ilgili"

Rüzgar akıntılarını ve yağış modellerini değiştiren El Nino'nun "aşırı hava olayları" ile ilişkili olduğunu bile getiren meteoroloji mühendisi Tatlı, "Ticaret rüzgarlarını tersine döndürüyor. Bazı bölgelerde hava gerektiği kadar yükselemiyor ve kuraklık oluyor. Bazı bölgelerde ise yükselici hareketler nedeniyle bulut oluşumu hızlanıyor. Bu da aşırı yağışlara yol açıyor. Yükselici hareketler olmalı ki yağış düşsün. El Nino etkisiyle alçalıcı hareketlerin olması yağışları azaltıyor." vurgusunu yaptı.

Biyolojik çeşitlilik kaybı ve tarımda tehlike!

El Nino'dan dolayı deniz suyu sıcaklıklarının etkilendiğine dikkat çeken Prof. Dr. Hasan Tatlı, okyanuslardaki zengin derin dip sularının yükselmesi nedeniyle biyolojik çeşitlilik kaybının yaşandığını ifade etti.

Kimi deniz organizmalarının değişimle başa çıkamayarak yok olduğunu veya başka yerlere göç ederek ekolojik sistemi değiştirdiğini belirten Tatlı, "Mercan resifleri zarar görüyor. Balık bulamayan denizdeki memeliler ile deniz kuşları, farklı bölgelere göç ediyor. Soğuk suyun yukarı çıkmaması, besinin azalmasına yol açıyor. Toprak erozyonu ve su kaynaklarının azalması, tarım sektörünü de olumsuz yönde etkiliyor." dedi.

Yorumlar (0)