Dünya internete yeteri düzeyde ve adil bir şekilde erişebiliyor mu? BM şaşırtan raporu açıkladı

Günümüzde A’dan Z’ye neredeyse her şeyin internete ve internet bağlantısına kavuştuğunu düşündüğümüzde günlük hayatın ve profesyonel hayatın vazgeçilmez bir parçası olan internet konusunda “dünyada adil bir dağılım var mı?” konusu akılları kurcalayan önemli bir soru. Yayımlanan veriler hala dünyada ciddi bir kesimin internete erişimi olmadığını ortaya koyuyor. Peki dünyanın internet erişimi ne düzeyde? Kaç insanın dünyada halihazırda internet erişimi yok? İşte merak edilen soruların yanıtları…

BİLİM-TEKNOLOJİ 11.12.2021, 00:17 13.12.2021, 10:08
Dünya internete yeteri düzeyde ve adil bir şekilde erişebiliyor mu? BM şaşırtan raporu açıkladı

Tüm dünyada artan internet kullanımı artık elektronik olan neredeyse her şeyin internetle bağlantısını sağlamak ve bu araçların da birbiriyle olan iletişimini sağlamak üzerine gitgide gelişen bir perspektifte yol alıyor.

Günlük basit işlerden, profesyonel iş hayatına, yaşamın büyük bir kısmında artık internetle bağlantısız kalınan anların sayısı çok azaldı.

Hatta 2003 senesinin Aralık ayında Dünya Bilgi Toplumu Zirvesi Birleşmiş Milletler himayesinde toplanarak Bilgi Toplumu üzerine anlaşma sağladı ve müzakereler sonrası insan haklarının sürdürülmesi ve güçlendirilmesinin de önemini vurgulayarak bütün insanların ifade ve düşünce özgürlüğüyle temel insan haklarını kullanmak ve bütün bunlardan yararlanmak maksadıyla internete erişebilmesi yönündeki görüş birliğine vardı.

Burada devletlere düşen görevin de internetin herkes için erişilebilir olmasını sağlama sorumluluğu olduğu dile getirildi ve bireylerin internete olan erişiminin makul olmayan düzeyde kısıtlanamayacağının da altı çizildi.

2003 yılında BM öncülüğünde yapılan toplantıda internet erişim hakkına ilişkin uzlaşı sağlandı ve insanların eşit olarak internete erişebilmesinin yolunun açılması gerektiği kaydedildi.

İnternet kullanımında hangi alanlar ön plana çıkıyor?

İnternetin kullanım alanları çok geniş çaplı… Tersten okumak gerekirse internetin kullanım alanının olmadığı yerlerin de sayısı gittikçe azalıyor.

Günümüzde profesyonel işlerin ve ihtiyaçların dışında sosyal medya özellikle bireylerin internetle olan iletişiminde büyük bir yer tutuyor.

Dünyada 4,55 milyar insanın sosyal medyası var

Geçtiğimiz haftalarda yayımlanmış olan bir raporda da bu konuya ilişkin önemli detaylar paylaşılmıştı.

Digital 2021 adı verilen raporda, internet kullanıcılarının sayısının 4,88 milyarı bulduğu ifade edildi. Bu rakam oldukça büyük çünkü dünya nüfusuyla kıyaslandığında yüzde 61,8’lik kısma denk düşüyor.

İnternet kullanımı içerisinde sosyal medyası olan kişi sayısının ise 4,55 milyar olduğu bilgisi paylaşıldı. Dünya nüfusunun 7,89 milyar olduğunu düşünürsek bu rakam da oldukça ciddi. Raporda ayrıca son 1 senede 400 milyon civarında kişinin sosyal medya hesapları kullanmaya başladığı ve günlük olarak ortalama sosyal medyada geçirilen sürenin 2 saat 27 dakika olduğu bilgisine yer verildi.

Güncel verilere göre 4,88 milyar internet kullanıcısı var. Bu da dünya nüfusunun yüzde 61,8'lik kısmına denk geliyor.

Dünyada kaç kişinin internete erişimi yok?

Birleşmiş Milletler İletişim Teknolojileri Kurumu Uluslararası İletişim Birliği yani ITU tarafından yayımlanmış olan yeni veriler birçok insanın yaşamları boyunca hiç interneti kullanmadığını ve bundan dolayı bir iletişim, bilgi ve eğitim kaynağından koptuğunu gösterdi.

2.9 milyar insan internetin ne olduğunu bilmiyor

Geçtiğimiz haftalarda bağımsız olarak yayımlanmış olan raporla denk düşecek şekilde Birleşmiş Milletler’e bağlı ITU tarafından açıklanmış olan son tahminlere göre 2019 senesinde internet erişimi sadece 4,1 milyar olurken, günümüzde ise bu sayı 4,9 milyara ulaştı. İnternet kullanımında görülen bu beklenmeyen artış dikkat çekiyor.

Koronavirüs bağlantılı bir artış mı söz konusu?

ITU’nun koronavirüs bağlantılı artış teorisine göre bu yaşanan artışın evlerde geçirilen süre ve pandemiyle yakından ilgisi bulunabilir.

Bu ilgi şöyle açıklanıyor: Pandemi zamanında okulların kapanması ve sokağa çıkma yasaklarıyla beraber insanlar sağlık bilgilerinden, devlet hizmetlerine, bankacılık hizmetleri ve e-ticarete kadar birçok alanda internete erişim ihtiyacı hissetti. Bu talep de bu dönemde çok fazla artış gösterdi.

Türkiye’de vatandaşlar da aslında bu teoriyle uygun şekilde deneyimler yaşadı. Sokağa çıkma yasakları esnasında devlet kurumlarının bir kısmıyla özel sektörün bütününe yakını kepenk kapatmak yerine evden çalışma için gerekli ekipmanları çalışanlarına sağladı.

Fiziksel olarak mağazalarda yapılan satışlar bu durumdan kötü düzeyde etkilendi, e-ticaretin içinde olanlarsa satışlarında büyük bir patlama görüldü.

Koronavirüs pandemisiyle birlikte evde geçirilen süre arttı ve dijital bağlantılarla olan etkileşim daha da hız kazandı.

İnternet erişim oranı hangi ülkelerde düşük?

ITU Genel Sekreteri Houlin Zhao konuya dair yapmış olduğu açıklamada, “Dünya nüfusunun neredeyse üçte ikilik kısmı şu anda çevrimiçiyken, herkesin internete bağlı olması için yapılacak çok fazla şey bulunuyor.” şeklinde konuştu. Bununla birlikte internete erişim eksikliği olan kişilerin yüzde 96’lık kısmının gelişmekte olan ülkelerde yaşandığını kaydetti.

İnternete erişimde tabi şehirlerde ve kırsal alanlardaki farka baktığımızda ciddi bir değişiklik de görülüyor. Şehirlerde yaşayan insanların internet kullanım oranları yüzde 76 düzeyinde olurken, kırsal kesimlerde yaşamını sürdürenlerde ise bu sayının yüzde 39’lara kadar düştüğü ifade ediliyor.

ITU Genel Sekreteri Houlin Zhao dünya nüfusunun üçte ikilik kesiminin çevrimiçi olduğunu ifade ediyor.

2018 yılıyla internet erişimi arasında ciddi fark var

Dünyada internete erişime bakıldığında 2018 senesine kıyaslama yaparsak ciddi bir artış görmek mümkün. Yani 3 sene öncesinin verileri göz önüne alındığında sadece 3.7 milyar insanın internete erişim sağlayabildiği görülüyor. Yani o günün rakamlarıyla azınlık olan kısım internete bağlanan kesim gibi görünüyor.

Tüm sayıların ışığında şu gerçek göz önünde olmaya devam ediyor: İnternet çağında internete erişimi olmayan çok ciddi bir kesim bulunuyor.

Günümüzde neredeyse tüm işlerin bilgisayar, telefon yani mobilite dolayısıyla internet destekli olduğunu dikkate alırsak bunun hayatta birçok alanında eşitsizliğe sebep olabileceği gerçeği göz önüne çıkıyor.

HABERNEDİYOR.COM / TAYFUR BAL ÖZEL HABER

Yorumlar (0)