Bu denizanası, "evrimsel hile" yaparak ölümden kaçıyor!

İspanyol araştırmacılar, Turritopsis dohrnii türü denizanasının "evrimsel hile" yaparak gençleştiğini ve ölümden kaçtığını belirtti. Florida Oşinografi Enstitüsü'nde görevli Monty Graham, denizanasını kullanarak gençleştirici vücut kremi yapılacağına yönelik iddiaları yanıtladı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 31.08.2022, 16:16 Hakan Öksüz
Bu denizanası, "evrimsel hile" yaparak ölümden kaçıyor!

Turritopsis dohrnii türündeki denizanası ile ilgili çalışmalar yürüten İspanyol bilim insanları, önemli bulgular elde etti. Denizanasının devamlı gençleşmesini ve ölümü atlatabilmesi üzerine araştırma yapan bilim insanları, bunun nasıl gerçekleştiğini anlamaya çalıştı. Sonuç olarak denizanasının genetik kodları çözüldü, çalışma ABD Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı’nda (PNAS) paylaşıldı.

Söz konusu çalışma; Oviedo, Victor Quesada ve Maria Pascual-Torner Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından yürütüldü. Kendini yenileyerek defalarca gençleştiği tespit edilen tek denizanası türü olan Turritopsis Dohrnii'nin genetik kodlarını ortaya koyan bilim insanları, heyecan verici sonuçlara ulaştıklarını bildirdi. 

"Adeta ölümsüz hale geldi"

Deniz tabanında hayatta kalmanın başlıca koşulunun, "yiyecek kıtlığına rağmen ortama uyum sağlamak" olduğu kaydedildi. Florida Oşinografi Enstitüsü'nde görevli olan Monty Graham, inceledikleri denizanasının "evrimsel hile" yaptığını belirtti. Denizanasının, bu yöntemle adeta ölümsüz olduğunu dile getiren Graham, "Son 15 yıldır bunun farkındayız." dedi.

"Gençleştirici cilt kremi üretme amacımız yok"

"Bu canlıların ölümü nasıl atlatabildiğine ilişkin araştırmamızı derinleştirdik." ifadesini kullanan Monty Graham, "Bazı çevreler, bu araştırmanın bir an önce ticari değer kazanmasını istiyor. Zannedildiği kadar kolay değil. Öncelikli amacımız, bu canlının nasıl gençleştiğini bulmak. Onları öldürüp 'gençleştirici cilt kremi' yapmak istemiyoruz. Araştırmanın ticari amaçla kullanılabilmesi için söz konusu gençleşmenin süreçlerini daha iyi anlamalıyız." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)