habernediyor.com

Koronayla mücadelede yeni bir umut olacak! Türkiye’de çalışmalara başlandı

SAĞLIK

Koronavirüsün tedavisi için umut veren bir çalışma Türkiye’de Kocaeli Üniversitesi ve Şanghay Üniversitesi işbirliğinde 2 yılda geliştirilecek.

Kocaeli Üniversitesi ve Çin Şanghay Üniversitesi, pandeminin tedavisinde umut verecek yeni bir tedavi stratejisi için ortak bir çalışma başlattı. 2 sene sürecek olan çalışmayla üretilecek olan ilacın virüsün hücre içine girişini bloke ederek ölümünü sağlaması amaçlanıyor.

“Koronavirüsün hücreye girişini engelleyen molekül üzerinde çalışıyoruz”

Çalışmaya ilişkin bilgi veren KOÜ Antikor Üretim Birimi Sorumlusu Prof. Dr. Aynur Karadenizli, 1 senedir pandemiyle savaşıldığına ve bu dönemde etkin olarak aşılamanın çok büyük bir öneme sahip olduğuna değindi. Karadenizli aşının virüs tedavisine ilişkin bir umut olabileceğini söyleyerek, “Koronavirüse özgü, koronanın tedavisinde kullanılacak ilaç moleküllerimiz bulunmuyor. Yani özgün bir tedavi yöntemimiz ve moleküllerimiz yok. Bu projede konuya ilişkin bir umut olacak özelliğe sahip yeni bir tedavi stratejisiyle koronavirüs ailesinin hücrenin içine girişini blokeleyen ve aynı zamanda hücrenin içindeyken bu virüsün hayatta kalmasını engelleyen bir mekanizma üzerinde ‘Protek’ adını verdiğimiz protein hedefli molekül üzerinde çalışıyor.

Projede bir protein ve bir de antikor üretimi yer alıyor. Bu her ikisini de kendi laboratuvarlarımızda, üniversitemizde yapacağız. Burada oluşturmuş olduğumuz protein ve ona karşı oluşan antikorun ardından protek molekülünü gerçekleştireceğiz.” şeklinde konuştu.

“Tedavi enfekte olmuş hastalarda uygulanabilecek”

Şanghay Üniversitesi’nden bir ekip ile ortak bir molekül geliştireceklerini ifade eden Prof. Dr. Karadenizli, “Yaptığımız bu çalışmayı hem mevsimsel korona hem de Mers ve Sars gibi dünyada insanların yaşamını çok fazla etkileyen koronavirüs üyelerinin üzerindeki etkilerini test edeceğiz. Hazırladığımız bu molekülün virüslerin üzerinde ne kadar etkisi olduğunu araştıracağız. Hastanın tedavi olması için virüsle enfekte olması gerekli. Kurallara dikkat etmeyen kişiler enfekte oluyor. Hazırlanan bu modelle tedavi enfekte olan kişiler için olacak. Umut ediyoruz ve konuya ilişkin çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bütün dünyanın uğraştığı bir hastalıkta çare yeni bir sağlık çalışması gerçekleştirmek bizleri mutlu ediyor. Umarım başarıyla sonuçlanır ve hep beraber bunun mutluluğunu yaşarız.” dedi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.