habernediyor.com

Şarkıların öncüsü Barış Manço 78. doğum gününde anılıyor!

KÜLTÜR-SANAT

Türk rock müziğinin öncü ve Anadolu Rock müziğinin kurucu isimlerinden olan ve Türk müziğine yüzlerce şarkı kazandıran Barış Manço, doğum gününün 78. yılında eserleriyle anılıyor.

Anadolu Rock/pop müziğinin kurucularından olan, ‘Devlet Sanatçısı’ unvanlı ve müziğe kazandırdığı besteleri asla unutulmayan Barış Manço, doğumunun 78. yıl dönümünde muhteşem eserleriyle hatırlanıyor.

2 Ocak 1943 yılında İstanbul Üsküdar’da dünyaya gelen Barış Manço, Devlet konservatuvarı klasik Türk sanat müziği eğitmeni ve sanatçısı olan Rikkat Uyanık ve İsmail Hakkı Manço’nun ikinci çocuğu olarak doğmuştur. Manço, Türkiye’de ‘Barış’ isimin ilk alan kişi olmuş ve ismin, 1941 yılındaki dünya savaşlarının ardından barışa duyulan özlemden ortaya çıktığı belirtilmiştir. 

1957 yılında müzikle amatör olarak ilgilenmeye başlayan Manço, 1958 yılında “Kafadarlar” adında bir müzik grubu kurdu. Ortaokul’da kurulan grupta Manço ve arkadaşları, ‘rock'n roll’ cover çalışmaları yürütüyordu. İlk bestesi Dream Girl'i bu grupla yapan Manço, ekibiyle ödül bile aldı. Daha sonra Harmoniler grubu ile çalan Manço, Galatasaray Lisesi’ndeki arkadaşlarıyla çalışmalarına devam etti. Ekiple birlikte Manço, 3 tane 45’lik çıkardı. 

1969 yılında “Altın Plak” ödülü kazandı

Barış Manço, Belçika’da şair André Soulac ile tanıştı. Manço’nun bestelerini beğenen . Soulac, onlara söz yazmaya başladı. 1964’te "Jacques Danjean Orkestrası" ile beraber çalışan Manço, iki tane Fransızca EP çıkardı. 1968’de ise “Kaygısızlar” grubu ile çalışan Manço; Mazhar Alanson, Fuat Güner, Ali Serdar ve Mithat Danışan ile çalıştı. Kol Düğmeleri, Big Boss Man, Seher Vakti ve Good Golly Miss Molly plakları çıktı. Grupla başka plaklar da çıkaran Manço, “Ağlama Değmez Hayat” plağı ile 1969 yılında “Altın Plak” ödülü kazandı.

1970 yılında tek başına çalışmaya başlayan Manço, “Dağlar Dağlar”, "Katip Arzuhalim Yaz Yare Böyle" ve "Binboğanın Kızı"' gibi şarkıları kaydetti. 1972 ‘de Kurtalan Ekspres ile "Küheylan" ve "Lambaya Püf De" şarkılarına imza atan Manço, Askerden döndükten sonra ilk konserini Ankara Dedeman Sineması'nda verdi. İlk video klibini ise 1973 yılında  “Hey Koca Topçu” parçası için çekti. 2 Ocak 197’te vizyona giren “Baba Bizi Eversene” filminde rol alan Manço, sadece bu filmde oyunculuk yapmıştır. 

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı Unvanını, 1991 yılında aldı

1980’de sanat yaşamındaki 20. yılını "20. Sanat Yılı Disco Manço" albümünü yaparak kutladı. 981 yılının sonunda "Sözüm Meclisten Dışarı" albümünü yayınlayan Manço, albümdeki “Arkadaşım Eşek” şarkısıyla gündeme oturdu. Ardından sırasıyla “Gülpembe”, “Dönence”,  "Domates Biber Patlıcan", "Kara Sevda", "Can Bedenden Çıkmayınca ve "Nane Limon Kabuğu" gibi şarkılarla damga vurdu. 

TRT’de 1988’de yapmaya başladığı “7’den 77’ye” programıyla, çocuklara ve ailelerine yönelik eğitici ve eğlendirici bir çalışma sundu. Adam Olacak Çocuk" ile çocuklara, "İkinci Kahvaltı" ile büyüklerimize ve yaşlılara, "Dönence" ve "Dere Tepe Türkiye" ile yetişkinlere seslendi. 1992 yılında “Mega Manço” albümünü ile "Ayı" ve "Süleyman" gibi şarkılarla kendini yeniden dinletti.  1995 yılında Japonya'ya turneye çıkan Manço, 996'da konser albümü Live in Japan’ı dinleyiciyle buluşturdu. 1989 yılında ise Sezen Aksu ile birlikte Manço, yılın en başarılı pop müzik sanatçısı seçildi. 1991 yılında ise

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı Unvanına layık görüldü. 1 Şubat 1999 tarihinde ise, Sihami Ersek Hastanesi’nde hayatını kaybetti. Manço’nun ödüllerinin ve özel eşyalarının sergilendiği konak ise, İstanbul Kadıköy-Moda semtinde yer alıyor.
 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.