habernediyor.com

Kurul Kalesi’nde 2 bin 100 yıllık keşif!

KÜLTÜR-SANAT

Ordu iline bağlı Kurul Kalesi’nde gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda, 2 bin 100 yılı aşan mask ve büstler ele geçirildi. Sayısı 20’yi aşan eserler, Ordu’daki müzelerde sergilenecek.

Ordu merkezine yaklaşık 13 kilometre uzaklıkta bulunan ve Bayadı köyü sınırları içerisinde bulunan Kurul Kalesi’ndeki keşifler, 2021 yılının ilk eserlerini ortaya koydu. Doğu Karadeniz’de yapılan ilk bilimsel arkeolojik kazıların yapıldığı Kurul Kalesi’nde, yaklaşık 2 bin 100 yıllık olduğu düşünülen büstler ve bir de mask bulundu. 



20’ye yakın eserin bulunduğu kaleden çıkarılan 2 bin yıllık mask ve büstler ise, Ordu Paşaoğlu Konağı ve Etnografya Müzesi’nde sergilenecek.  Kurul Kalesi, Ordu’nun Altınordu ilçesine bağlı Bayadı Mahallesi’nde bulunuyor.



Kazılar, 2010 yılından bu yana sürüyor

İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, kaledeki bilimsel arkeolojik kazıların 2010 yılında başladığına dikkat çekti. Kazıların; Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Tarih Kurumu ve Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle sürdüğünü söyleyen Toparlak, kazılar esnasında belirlenen mimari yapının
açılmasıyla içerisinden çok önemli eserlerin ortaya çıktığını dile getirdi.

Kurul Kalesi’nin UNESCO'nun Dünya Miras Geçici Listesi'ne  girmesi için çalışmalar yaptıklarını belirten Toparlak, Ordu ve Karadeniz Bölgesi'nde, çok önemli bir destinasyonun belirleneceğini belirtti. Bölgedeki kazı çalışmaları, yeni yılda da devam edecek.
 



Eserlerin bir kısmı envanter, bir kısmı da etüt edilecek

Kazılarda savaş malzemeleri ve sikkelerin yanı sıra 2016 yılında ortaya çıkan Ana Tanrıça Kibele heykeli dikkat çekmişti. Kazılar, Ordu Müze Müdürlüğü başkanlığında ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt'un bilimsel danışmanlığında yürütülüyor.



Bölgede ritüel alanlarda da etkinliklerin olduğunu belirlediklerini söyleyen Şenyurt; keşfedilen eserlerin bir kısmının envanter, bir kısmının da etüt edilmek üzere temizlik işlemleri yapıldığını belirtti. Şenyurt, temizlik işlemlerinin ardından eserlerin müzelere sergilenmek üzere gönderileceğini belirtti. 
 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.