habernediyor.com

"Amelie" Konusu, Aldığı Ödüller, Oyuncuları

KÜLTÜR-SANAT

2001 yılı yapımı olan Amelie filminin yönetmenliğini ve senaristliğini Jean- Pierre Jeunet yapmıştır.  Filmin bütçesi yaklaşık 11 milyon dolar, toplam hasılatı ise 175 milyon dolardır.

Filmin Konusu

Amélie Poulain’in kalp hastalığı vardı. Amélie’nin babası doktordu ve kalp hastalığı nedeni ile babası onu diğer çocuklardan ve babasından uzak yetiştirmekteydi. Ancak bu teşhis yanlış koyulan bir teşhisti. Çünkü Amélie’nin kontrollerini babası yapmaktaydı, Amélie bu kontroller sırasında heyecanlanıyor ve kalp atışı hızlanıyordu. Amélie annesinin ölümü sonrası daha da yalnız kalmış ve kendisini eğlendirebilmek için hayal kurmaya başlamıştı. Zamanla Amélie’nin hayal gücü ilginç bir şekilde gelişmişti.

Amélie büyüdüğünde Montmarte’da Çift Değirmen’de garson olarak çalışmaya başlamıştı. 22 yaşındayken Amélie için hayat çok basitti. Her günü aynı geçmekteydi. Ancak Prenses Diana’nın öldüğü gün hayatı değişmeye başlamıştır. Bunun şokunu yaşarken, bir banyo fayansının arkasında yıllar önce bir çocuğun sakladığı metal bir kutuyu bulmasıyla değişmişti. Kutuyu bulması sonrası kutunun sahibini aramaya başladı. Kutunun sahibini ararken kendi kendine bir söz vermiştir. Eğer kutunun sahibini bulursa hayatını iyiliğe adayacaktır.

Amelie IMDB

Uzun bir arayış sonrası kutunun gerçek sahibini buluyor ve çeşitli numaralar ile kutuyu sahibine teslim ediyor. Daha sonra ise kutuyu teslim ettiği adamı takip gözlemeye başlıyor, yaptığı bu iyiliğin adamın üzerinde yarattığı mutluluğu görünce hayatını diğer insanlar üzerinde iyi şeyler yapmaya adıyor. Babasına, arkadaşlarına, komşularına birçok iyilik yapmaya başlıyor.

Fragman İzle

Ancak Amélie diğer insanların kendisiyle hiç ilgilenmediğini fark ediyor. Daha sonra kendi yalnızlığını sorgulamaya başlıyor. Nino Quincampoix ile karşılaşıyor. Nino utangaç birisiydi ve Amélie ona yaklaşamamaktaydı. Ancak ressam ve komşusu olan Raymond Dufayel’in desteği ile kendi mutluluğunu nasıl elde edeceğini öğreniyor.

Aldığı Ödüller

Amelie filmi Avrupa Film Festivali’nde En İyi Film ödülünü 2001 yılında kazanmıştır. Aynı zamanda Toronto Uluslararası Film Festivali’nde halk oylaması ile ödül kazanmıştır. Karlovy Vary Uluslararası Film Festivali’nde Kristal Küre Ödülü kazanmıştır. 27. Cesar Ödülleri’nde En İyi Film, En İyi Özgün Müzik, En İyi Sanat Yönetimi ve En İyi Yönetmen Ödülü’nü kazanmıştır. New York Times tarafından Gelmiş Geçmiş En İyi 1000 Film listesine girmiştir. 21. Yüzyılın En İyi Filmleri Listesi’nde 87. sırada bulunmaktadır.

Filmin Oyuncuları

  • Audrey Tautou: Amélie Poulain
  • Mathieu Kassovitz: Nino Quincampoix
  • Clotilde Mollet: Gina
  • Serge Merlin: Raymond Dufayel
  • Claire Maurier: Suzanne
  • Yolande Moreau: Madeleine Wallace
  • Arthus de Penguern: Hipolito
  • Urbain Cancelier: Collignon
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.