habernediyor.com

4 bin 300 yıllık mumya bulundu

KÜLTÜR-SANAT

Mısır’da krallık mezarlarının bulunduğu tarihi Sakkara bölgesinde gerçekleştirilen arkeolojik faaliyetlerde V. ve VI. Firavun Hanedanlığı dönemine ait olan bir mumya ile dokuz heykel ve bazı kıymetli eşyalar bulundu.

Mısırlı arkeolog ve eski Tarihi Eserler Bakanı Zahi Havas, gerçekleştirdiği basın toplantısında, Sakkara bölgesindeki arkeolojik kazılar ve rastlanan yeni eserlere ilişkin açıklamalar yaptı.



Mumyanın 4.300 senelik olduğu tahmin ediliyor


Antik Sakkara bölgesinde arkeolojik faaliyetler yürüten ekibin sorumlusu da olan Havas, gerçekleştirilen kazılarda 4.300 senelik olduğu öngörülen bir mumya, dokuz heykel ve bazı kıymetli eşyaların bulunduğunu kaydetti.



"Milattan evvel 2487 ile 1821 arasındaki döneme ait"


Havas, bahse konu eserlerin V. Firavun Hanedanlığı (milattan evvel 2487 ile milattan evvel 2449 arası) ile VI. Firavun Hanedanlığı (milattan evvel 2345 ile milattan evvel 1821 arası) dönemine dayandığını dile getirdi.



Heykellerin kime ait olduğu bilinmiyor


Havas, mevzubahis heykellerin kireçtaşı kullanılarak yapıldığını, üzerlerinde nakış bulunmadığından ötürü kime ait olduğunu saptayamadıklarını belirtti.



"4.300 senedir açılmamış"


Ortaya çıkarılan mumyaya dair ise Havas, “Bahse konu mumya bir erkeğe ait. İsmi Heka Şibs. Bu tabut 4.300 senedir hiç açılmamış. Bu, gün yüzüne çıkarılan kraliyet mumyaları haricinde bugüne değin rastladığımız en eski mumya.” sözlerini sarf etti.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.