habernediyor.com

Göçmenlerin Avrupa'ya geçme mücadelesi sürüyor!

GÜNDEM

Türkiye'nin sınır kapılarını açmasının ardından göçmenlerin, Avrupa sınırında bekleyişleri 11'inci gününde devam ediyor.

Türkiye, göçmenlerin Avrupa'ya geçebilmelerini sağlamak için sınır kapılarını açtı. Bunun üzerine, Türkiye-Yunanistan sınırında göçmen hareketliliği başladı.

Özellikle İstanbul olmak üzere Anadolu’nun birçok kentinden Edirne'ye gelen göçmenler, Avrupa'ya geçmek için mücadelesini sürdürüyor.

Göçmenler, hem kara hem de nehir sınır hattını Avrupa'ya geçiş için kullanırken, daha çok nehir geçişleri kullanılıyor. 

Bazı göçmenler, Yunanistan tarafından kapıların açılacağı ümidiyle Pazarkule-Kastanies sınır kapıları arasında bulunan tampon bölge ve yakınında bulunan ağaçlık alanda bekleyişine devam ediyor. 

Kurdukları çadırlarda geceyi geçiren 3 binin üzerinde göçmen, zor koşullar altında mücadele ediyor. Soğuk havadan en çok çocuklu aileler etkileniyor. 

İl Göç İdaresi Müdürlüğü, Edirne Valiliği koordinasyonunda göçmenlere 3 öğün yemek dağıtıyor. 

Yunanlardan sert müdahale

Yunan güvenlik güçleri, Kastanies Sınır Kapısı'nın önünde jiletli teller ile barikat kurarken, göçmenlere sürekli tazyikli su, ses bombası ve göz yaşartıcı bomba ile müdahalede bulunuyor. Bazen de mermi ile göçmenlere müdahale ediliyor. 

Özellikle, genç göçmenler barikatı geçebilmek için yoğun çaba gösteriyor. 

Yunanlar, telleri kesmeye ve çengelli halat atarak barikatı bozmaya çalışan göçmenlere sert müdahalede bulunuyor. 

Yunan güvenlik güçleri tarafından açılan ateş sebebiyle yaralanmalar ve ölümler gerçekleşiyor. Plastik merminin içerisine daha iyi saplanması amacıyla tel konulması da Yunanistan'ın ne kadar acımasız olduğunu gösteriyor. 

Kullanılan göz yaşartıcı gazlar en çok göçmen çocukları etkiliyor. 

Sürekli gaz kullanılması nedeniyle nefes alamayan ve gözleri yanan göçmenler, Türkiye tarafında bulunan sağlık çadırlarına gidiyor. 

Sağlık ekipleri, çadırları da etkileyen gaz sebebiyle yardımcı olabilmek adına büyük fedakârlıklarda bulunuyor. 

Sınırı geçenler geri itiliyor

Sınırda bekleyişini sürdüren göçmenlerin yanında sınırı geçmeyi başaran göçmenler de Yunanların sert müdahalesine maruz kalıyor. 

Yunanistan'a geçtikten sonra sınır birlikleri tarafından silahla yaralanan göçmenler, Türkiye'ye dönmek zorunda kalıyor.

Edirne'de bulunan hastanelerde tedavileri devam eden yaralı göçmenlerden bazılarının hayati tehlikesi sürüyor.
 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.